Browning Cynergy încorporează tot ce este mai bun din proiectele de arme cu alice moderne, la un preţ relativ accesibil. O armă stilată, proiectată pentru a satisface cele mai sofisticate gusturi ale trăgătorilor secolului al XXI-lea. Din fericire pentru Browning până şi trăgătorii englezi, prin definiţie cei mai conservatori, care caută la o armă în primul rând stilul, au primit-o fără rezerve. În mod categoric, arma sparge toate tiparele, sfidează canoanele în materie şi arată tot atât de bine pe cât de bine funcţionează. Are probabil cel mai revoluţionar sistem de funcţionare conceput în ultimii 100 de ani. Din multe puncte de vedere este un proiect mult mai radical decât nemuritorul B525 al lui Browning, care la venerabila vârstă de peste 80 de ani de la apariţie rămâne o armă puternică, ce a impus standardele pentru armele moderne cu ţevi suprapuse. A rezistat cu brio până astăzi fără a opera modificări esenţiale, rămânând etalonul suprapuselor cu ţevi lise. Ideea s-a născut la începutul anilor ’90 când staff-ul de la Browning întrunit în Alaska, decide că după atâta vreme, este momentul să lanseze pe piaţă ceva nou, dar nu orice şi nu oricum. Trebuia ceva care să merite să stea alături de proiectul lui John Moses, un model complementar lui Citori  considerat  până atunci  lider în domeniul  armelor cu ţevi suprapuse. Cu toate că nu era uşor  să concurezi cu geniul creator al bătrânului, provocarea  este lansată, astfel ca şeful departamentului de proiectare  al fabricii FN din Herstall Joseph Rousseau, primeşte de  la directorul de cercetare sarcina de a concepe un proiect  competitiv.

În 1996 toate echipele de cercetare se întrunesc  în Belgia la Herstal pentru un “brainstorming” în  care sunt discutate trei idei de bază. Primul, un sistem  ce inversează elementele de basculare ale blocului ţevilor  prezentat de Joseph Rousseau, la vremea aceeea stabilit  în Utah, al doilea, un model de culată cu profil coborât  prezentat de proiectantul Joseph Mardaga, iar cel de-al  treilea un sistem de declanşare cu selector inerţial ce oferea  o viteză de reacţie excepţională. În acelaşi timp echipa  este întregită de Dwight Potter care mulţi ani lucrase ca  proiectant de sisteme robotice de manipulare folosite în  toate domeniile, de la submarine la roboţi industriali.

În  1997, proiectul Cynergy primeşte numele de cod “Seik”,  iar Potter este desemnat proiectant şef.  Caietul de sarcini cerea o armă cu ţevi suprapuse absolut  originală, estetică deosebită, împletirea modernului  cu clasicul, basculă joasă, mecanică nouă, adică ceva ce  nu exista. Şi aşa a ieşit.  Ceva absolut original, ce per  ansamblu nu seamănă cu nimic fabricat  până atunci. Un cumul de  idei, o sinergie de principii, studii,  cercetări, observaţii, adunate toate la  un loc sub un nume foarte concludent,  pe măsură, “Cynergy”.  Lucrarea practică a fost realizată  de fabricantul devenit deja tradiţional  (în afară de FN din Belgia)  al armelor Browning, Miroku din  Japonia.  Fabrica Miroku se află în oraşul  Nangoku, prefectura Kochi, pe  insula Shikoku. A fabricat arme din  1893, colaborarea lor cu Browning  începând cu negocierile din 1965.  Pentru mulţi ani, timp în care au  lucrat arme şi în nume propriu, au  fabricat pentru Browning toate modelele  de arme suprapuse, cele cu  preţuri mai accesibile. Firma Miroku  se mai ocupă de altfel şi cu  fabricarea de maşini unelte şi componente  pentru automobile şi tehnologizarea  tipic japoneză le permite să  obţină preţurile cele mai competitive.

În 2001 Miroku produce primele  prototipuri, iar în 2004, la 10 ani de  când proiectul a început să fie discutat,  este prezentat pentru prima  oară publicului la SHOT Show în  Las Vegas.  Produsul finit a stârnit senzaţie.  Modernă, o combinaţie de ultramodern  cu iz SF dar în acelaşi timp clasică,  frumoasă, atractivă, elegantă,  graţioasă ca o balerină, puternică ca  un atlet, inteligentă ca un savant.  Chiar dacă majoritatea achiziţionează  Cynergy pentru tirul sportiv  la talere, dimensiunile, greutatea  şi manevrabilitatea o recomandă şi  pentru vânătoarea de câmp. Modul  unic în lume în care funcţionează  este pe cât de nou, pe atât de fascinant.  Şi alte arme conţin elemente  constructive asemănătoare dar niciuna  nu le înglobează pe toate.

Bascula, prelucrată dintr-un  bloc masiv de oţel este printre cele  mai scurte care există, şi prima diferenţă  vizibilă este curbura concavă  din basculă şi convexă de pe uluc,  adică invers decât la toate celelalte  tipuri, (care articulează bascula cu  ansamblul ţevilor) fapt ce dă impresia  că este montată cu spatele în faţă.  Bascula cu mecanismele interioare  cântăreşte 875 g.  Axele sunt prelucrate în piesa  din oţel de pe uluc, dar ţeava nu pivotează  cu adevărat pe acestea. Ele  oferă doar fixarea posterioară a ulucului  atunci când arma este montată.  Ţeava basculează de fapt pe două  şine semicirculare de un sfert de cerc  frezate în pereţii basculei, cuplate cu  două şine similare negative, frezate  pe monoblocul ţevilor. Acest lucru  transferă solicitările pe suprafeţe  mult mai mari decât cele cu tradiţionalul  bolţ al basculei expus mult mai  rapid la uzură.  Pârghia de deschidere de pe faţa  dorsală a basculei are o formă elegantă,  fluidă, cu un profil coborât.  Tijele de armare ale arcurilor percutoare  se găsesc la partea inferioară a  basculei şi sunt acţionate la deschiderea  armei, de două came aflate în  blocul din oţel al ulucului, sistem pe  care cei de la Browning l-au denumit  “Monolock”.

Mecanismul de declanşare din  interiorul basculei este de asemenea  o noutate absolută. Nu mai există cocoşul  propriu-zis care să lovească în  percutoare, arcul principal acţionează  oarecum direct asupra percutoarelor  prin intermediul unor, pârghii de  gradul I verticale. Tija de ghidare a  arcurilor acţionează direct pe aceste  pârghii- culbutori, rezultând o viteză  de reacţie a sistemului incredibil de  mare, şi datorită arcurilor elicoidale  scurte şi rigide. Browning apreciază  timpul de reacţie la 1,8 milisecunde  de la acţionarea trăgaciului. Datorită  acestui sistem, la bascularea ţevilor  pentru deschiderea armei, tijele de  armare nu sunt împinse înapoi ca la  mecanismele clasice, ci spre înainte  prin intermediul a două bielete (balansiere) care la apăsarea trăgaciului au şi rolul de eliberare  a arcurilor.  Acţiunea trăgaciului unic, după prima declanşare,  este transferată mecanic la cea de-a doua ţeavă, forţa reculului  acţionând un sistem paralel de transfer, pentru  a evita descărcarea dublă.

Trăgaciul este reglabil anteroposterior,  şi fiecare armă se livrează cu trei tipuri de trăgace  cu conformaţii diferite, lat simetric striat, lat înclinat  spre dreapta lucios şi subţire simetric retras. De asemenea  mecanismul este dotat şi cu sisteme suplimentare de asigurare  pentru a împiedica declanşarea în timpul închiderii  armei. Selectorul de ţevi este amplasat clasic în butonul  siguranţei de pe faţa dorsală a gâtului patului şi poate fi  acţionat numai în poziţia asigurat.  Înzăvorarea o asigură o piesă în formă de “U” ce se  deplasează înainte din basculă şi se fixează în două cavităţi  laterale practicate în blocul ţevilor în dreptul ţevii  inferioare. Un piston cu arc are rolul de a prelua jocurile  basculei ce pot apărea cu timpul datorită uzurilor.  Ejectoarele care acţionează atunci când arma este deschisă  complet sunt acţionate de două arcuri amplasate lateral  între cele două ţevi, în faţa blocului ţevilor. Tot aici, între  ulucul din lemn şi ţevi se găsesc două capace din polimer  ventilate, fixate de şina intermediară cu şuruburi.

Chiar dacă are forma tipică a unei arme de competiţie,  lateralele basculei sunt totuşi elegant şi discret gravate  cu un logo “Cynergy” aurit şi logoul Browning tot aurit  pe partea superioară a levierului.  Ţevile în sistem monobloc fabricate de Miroku sunt  cromate pe interior. Forajul interior este de 18,69 mm  back-bored, supradimensionat faţă de vechiul standard  britanic de 18,51 mm. Acesta reduce presiunea interioară,  având ca rezultat reducerea reculului şi o dispersie mai  uniformă a snopului de alice.

Şocurile interschimbabile  “Browning Invector Plus”, prelungite cu circa 20 mm dincolo  de capătul ţevii, redenumite “Diamond Titanium”,  sunt fabricate din oţel inoxidabil acoperite cu titan ce îi  conferă o rezistenţă deosebită. Datorită configuraţiei părţii  ce se prelungeşte dincolo de capătul ţevii, şocurile pot  fi manevrate şi cu mâna, dimensiunea lor fiind marcată  tot la partea din exterior atât prin litere cât şi printr-un  cod al culorilor, putând fi uşor identificate fără a citi marcajele.  Opţional se livrează şi alte dimensiuni ale şocurilor.

Ţevile se fabrică cu cameră atât de 70 cât şi de 76 mm la  versiunea Sporting, cu ţevi de lungimi de 710, 760 şi 810  mm. Şina intermediară este ventilată la fel ca şi şina superioară  aşezată pe piloni înclinaţi spre înainte ce-i conferă  un aer mai agresiv. Aceasta are lăţime variabilă, de la 11  mm în dreptul camerei până la 8 mm la gura ţevii, având  montată o cătare orizontală cilindrică din fibră optică şi o  cătare intermediară punctiformă.

Când a apărut pentru prima dată pe piaţa britanică,  patul a fost la fel de radical ca şi restul armei. Avea forma  aşa numită “spinare de porc”, cu profilul rotund, ce putea  fi des întâlnit la carabinele de pe continent şi dotat cu  o talpă moale din cauciuc de o formă deosebită cu profil  lateral triunghiular, dar extrem de eficientă denumită  “Browning InFlex “ formată din două straturi de cauciuc  flexibil, cel anterior perforat- fagure. Acest model asigură  o absorbţie a reculului în proporţie de 25%. Odată cu  arma sunt livrate trei tălpi de grosimi diferite, ce permit  modificarea lungimii patului pe o plajă de aproximativ 30  mm. La modelele cu patul şi ulucul sintetice se livrează  şi trei dimensiuni diferite ale obrăzarului, ce permit configurarea  patului în funcţie de conformaţia trăgătorului.  Atunci când publicaţia Sporting Gun a testat o versiune  timpurie, a apelat la serviciile a cinci experimentaţi  trăgători de talere care să-şi exprime punctul de vedere  după testări. Părerea unanimă a fost că ei nu agrează forma  patului. Tendinţa generală a fost să tragă puţin sus, în ciuda înclinării de 40 mm a patului, iar talpa patului se  agăţa în haine.  Astfel pentru modelele Pro Sport şi Pro Trap, Browning  păstrează modele de pat convenţionale cu coama  dreaptă şi talpa patului normală. Există de asemenea un  model de pat cu obrăzar ajustabil la extra opţiuni şi o versiune  denumită Black Ice cu pat sintetic.

Greutatea în funcţie de model este între 3,2 şi 3,6kg.  Fiind bine distribuită, conferă un echilibru foarte bun,  cu o uşoară tendinţă de cădere în faţă, specifică armelor  sportive. Datorită configuraţiei generale, a punctului de  aplicaţie a forţei de recul şi a modului de amortizare a  reculului de către talpa patului, arma s-a dovedit foarte  stabilă pe direcţie, cu o zvâcnire pe verticală extrem de  redusă ce permitea dublarea mult mai rapid.

În August 2004 Cynergy a fost testată de revista  Sporting Gun.  Notele obţinute au fost 9 din 10 la calitatea  construcţiei şi stil, 7 la manevrabilitate (cu critici la adresa  anumitor modele de pat), 8 pentru preţ. Este o armă care  se încadrează în categoria de arme din clasa superioară  cu preţuri de 2000-3000£ in Anglia, pe continent intre 2400 (Composite) şi 3000 Euro, iar in Romania la Magazinul  Huntershop din Oradea intre 10359 (Composite Black) şi 8420 Ron (Field 20/76). Aprecieri în plus au fost exprimate  în legatură cu stilul, mecanismul de declanşare,  demontarea şi preţul. Concluzia generală a fost că fabricantul  a lansat pe piaţă un câştigător, cea mai interesantă  inovaţie a ultimilor ani în materie de arme basculante  cu ţevi suprapuse, un concept ce însumează o serie de  invenţii protejate de 7 brevete (US Patent 7207130 din  24 -04-2007). Dacă se va dovedi tot atât de longevivă ca  B-25 numai timpul ne-o va spune.

BIBLIOGRAFIE.  Chuck Hawks – A review of a Browning Superposed  Holt Bodinson – Striking shotgun designs for the 21st  Century, Guns Magazine, Junie, 2004  John & Curt Gentry – Browning, John M., American  Gunmaker. 1964.

Autor, Vili Stancu;  Foto, Septimiu Petrusan