2

Din presa scrisa cat si cea electonica am aflat de curand ca renumita firma Ceska Zborjovka cunoscuta de catre vanatorii romani si nu numai drept CZ a lansat un nou model de carabina cu percutie pe capsa. Popularitatea carabinelor fabricate de producatorul ceh este fara nici un dubiu cunoscuta atat la noi in tara cat si in afara, ca fiind arme relative ieftine si de o calitate buna. Pana acum platforma principal pentru carabinele CZ a fost modelul 550 cu diferitele lui variante, model inspirat si dezvoltat pe baza vechiului mauser 98, pastrand insa atat pozitivele cat si negativele acestui sistem.  Nu o sa intram in detalii in acest articol depre plusurile si minusurile sistemului mauser 98, intentia mea a fost sa fac un review cat mai complet depre noul CZ 557 luxus. Pentru acest review am fost ajutati de bunavointa unui client care ne-a imprumutat arma tocmai cumparata pentru a o “calari” si a vedea daca cehii au progresat sau au inregistrat un regres cu o carabina care se vrea a fi o alternativa la vechiul 550 prin faptul ca de data aceaasta cehii au optat pentru un sistem de incarcare prin impingere renuntand la cel controlat imprumutata de la vechiul mauser. Arma testata este in popularul si unicul calibru importat deocamdata si anume 3006 sprg(7,62×63), se fac planuri pentru a fi importate si variante in 8x57js, 6,5×55, 308 win,etc. Arma se livreaza  in cutia de carton imprimata cu initialele fabricantului si vine cu o tinta test de 3 focuri trase la 50 m. Odata cutia deschisa in interior avem arma invelita intr-un sac fabricat dintr-un material de protectie , precum si inchizatorul separat de arma in sine, nimic fantastic insa functional.

In interiorul sculetului de protectie gasim o arma scurta, echilibrata si estetic bine lucrata. Teava are doar 52 de cm(cu tot cu filet) . finisajul metalului este traditionalul brunaj lucios, lemnul este de culoare maroniu inchis cu nervuri de o nuanta mai inchisa dispuse longitudinal, finisat in ulei. La forma patului s-a lucrat intens si tin sa va spun ca paturile anterioare (cele de la modelul 550) nu erau deloc bine “desenate”pentru trasul cu luneta, nu reuseam niciodata sa am o priza buna a obrazului, caderea patului era mult prea accentuata si erai nevoit sa te intinzi dupa luneta(problema accentuata mai mult in cazul folosirii unor lunete cu diametrul mare al obiectivului) aici aceasta problema nu mai exista, acum   patul e mai drept si dotat cu un obrazar bavarez generos iar constructia in sine este mult mai dreapta oferind un suport bun in cazul folosirii aparatelor optice de ochire(luneta, punct rosu,etc).Pistoletul este o splendoare , vine mulat pe mana avand un design ce incorporeaza si un segment striat in partea de sus precum si un palm swell,  mai pe romaneste o umflatura care se aseaza exact in podul palmei oferind tragatorului un control foarte bun asupra armei. La partea din spate a patului gasim un amortizor de recul din cauciuc moale care se fixeaza bine in umarul tragatorului. Partea din fata a patului este mai traditionala si se termina cu un cioc, insa mai groasa decat la modelele anterioare, oferind o priza mai buna, per ansamblu lemnul armei este mult peste modelele anterioare din punct de vedere ergonomic.

12

 

13

 

14

 

6

 

Teava armei pare mai groasa din cauza lungimii neobisnuit de mici insa grosimea este identica cu cea de la modelele anterioare, Aparatele de ochire sunt traditionale :inaltator si  catare prinse direct pe teava prin intermediul unor suruburi cu cap torx.

2

In ajutorul tragatorului fabricantul a desenat doua puncte pe foaia de inaltator iar  catarea este dotata cu o fibra optica de culoare rosie, ansamblul catarii este acoperit pentru a asigura protectie in cazul in care arma este trantita. Partea din fata ofera posibilitatea reglarii pe inaltime iar cel din spate reglajul stanga-dreapta .

23

 

24

 

25

Desi nu am folosit la trageri aceste aparate am observat ca sunt croite mai mult pentru ochire rapida si nicidecum pt o ochire de mare precizie.

Inchizatorul este si partea care a suferit mari modificari, tipul de hranire a fost schimbat optandu-se pt o hranire prin impingere iar la extractie se foloseste in extractor tip sako, renuntarea la sistemul traditional mauser   si hranirea controlata.

7

 

8

Beneficiile sistemului de hranire pt care a optat CZ s-a facut simtit la prima incarcare , oferind o senzatie de alimentare mult mai lejera, inchizatorul in sine functioneaza mai usor iar introducerea unui cartus pe teava se face mai facil decat in cazul hranirii controlate, desigur teoretic hranirea controlata este mai “sigura”  insa nu am intampinat nici o problema in timpul tragerilor. In partea din spate a  inchizatorului gasim un martor care indica cand arma este pregatita de foc.

21

Maneta inchizatorului este generoasa si ofera posibilitatea schimbarii acesteia  nemaifiind sudata de corpul inchizatorului.

6

 

22

Un minus in cazul acestei arme am gasit-o la modul cum se scoate inchizatorul, daca la modelele 550 exista o parghie care actiona mecanismul  la aceasta a disparut, a ramas doar partea din interior care trebuie actionata cu ceva subtire, pe timpul testului am intampinat ceva dificultati in scoaterea inchizatorului.

9

Siguranta si-a pastrat locul traditional si are doua pozitii , asigurat si liber in ambele pozitii inchizatorul poate fi manevrat.

Tragaciul este 100% nou, la modelele anterioare inclusiv cele cu accelerator tragaciul la CZ lasa mult de dorit si dupa parerea mea era mult sub nivelul de pret a armei, era Calcaiul lui Ahile. Noul tragaci este fara accelerator insa este dotat cu un surub cu cap hexagon care permite reglarea  cursei. Tragaciul armei  CZ 557 este net superior ca si functionalitate  tragaciului cu care am fost obisnuiti la modelele anterioare CZ. Dintre toate noutatile prezente in modelul CZ 557 tragaciul este dupa parerea mea schimbarea cea mai importanta si cea care va imbunatati semnificativ  tirul tragatorilor care vor folosi aceasta arma.  Corpul tragaciului este lat avand o finisare mata.

10

Magazia  fixa interioara a ramas de aceiasi capacitate iar in interior gasim arcul lamelar iar partea care intra in contact cu munitia fiind de plastic.

 

Proba de foc.

Pentru iesirea in poligon am optat pentru o sina weaver pe care am montat o luneta Meopta Artemis 2000 7×50 potrivita pentru trasul de precizie la 100m.

35

Munitia pe care am folosit-o penrtru test a fost modesta (ca si pret) GECO TM 11g, o munitie cu un raport calitate pret foarte bun, si cu performante decente

Arma este livrata din fabrica cu o tinta test  la 50 m trasa pe aparatele mecanice de ochire cu valori modeste 1.5moa , insa decente avand in vedere ca au fost trase pe aparatele de ochire traditionale care cum am notat si mai sus sunt concepute pentru o ochire rapida nicidecum extrem de precisa.

37

Cu aparate de ochire optice am ajuns rapid la concluzia ce arma poate mult mai bine, si asta fara prea mult efort si fara o munitie de mare precizie. tragerile de incalzire si acomodare cu arma  s-au incadrat perfect in limitele normalului , fara a depasi limita de 1,5 moa. Focurile au fost trase cu pauza de 2 minute la o temperatura ambientala de aproximativ 10 grade Celsius, fara vant, putem deci considera ca am tras cu teava rece. Primul grup tras si contorizat la 100m a masurat 1,5 moa( cel din dreapta), urmat ca in urmatoarele 5 minute  de un al doilea grup care a strans gaurile din foaie la 1 moa(cel din centru).

39

Dupa alte zece minute de pauza si ceva poze cu arma a mai urmat un grup decent de 1,1 moa. Focul acoperit din tinta fiind un foc anterior

38

Arma s-a comportat impecabil avand in vedere ca este o arma noua scoasa din cutie. Sunt sigur ca pe parcurs ce  arma o sa se rodeze valorile grupurilor o sa scada.

Concluzii:

Finisaj decent  peste ce ofera carabinele disponibile momentan in aceiasi clasa de pret. Personal o recomand pentru orice tip de vanatoare (panda , dibuit, goana) teava scurta a armei nu influenteaza negativ precizia la distantele de tragere practicate in vanatoare oferind un plus de mobilitate. Pretul de comercializare a variantei testate depasind putin 3300 lei(23.03.2013)  in prezent avem posibilitatea de a achizitiona si varianta Sporter fara aparate de ochire mecanice care are un cost ceva mai redus.

Enjoy!

Autor: Drinovan Paul