Una din cele mai mari din Europa de est, fabrica din Uhersky Brod, Cehia, a fost prima fabrica de profil din domeniul armelor privatizata de statul Ceh inca de la inceputul deceniului 9. Prin pierderea privilegiilor din domeniul strategic de care s-a bucurat atunci cand industria de armament era monopol de stat, noua firma a fost nevoita sa se adapteze cerintelor economiei de piata, legilor impuse de piata libera, sa depaseasca rapid o perioada de tranzitie dureroasa. Bucurandu-se de un management competent si responsabil, fabrica s-a dezvoltat intr-un ritm extraordinar, impulsionata fiind si de aderarea tarii la NATO in 1999.

Sustinuta de dezvoltarea puternica a industriei grele, a industriei metalurgice si de prelucrare a metalelor, beneficiind probabil si de pe urma apartenentei la imperiul Austro-Ungar care isi lasase amprenta puternica in stilul de munca al cehilor, fabricarea de arme se bucura aici de o traditie indelungata.

In 1936 la Uhersky Brod, un mic orasel din Moravia in Cehoslovacia, actualmente Republica Ceha, la numai 20 de kilometri de actuala granita cu Slovacia, se infiinteaza firma CZUB ca ramura a fabricii de arme Ceska Zbrojovka din Strakonice.

Decizia de a construi o fabrica de arme la Uherski Brod s-a luat la mijlocul anului 1936. Dupa negocieri de scurta durata dar ferme dintre Ministerul Apararii Nationale cu un grup de companii se hotareste transferul fabricilor de arme in centrul tarii, mai departe de granitele cu Germania. In discutiile privind transferul unor importante programe militare, agenda negocierilor continea probleme referitoare la fabrica Ceska Zbrojovka din Strakonice, locul unde se fabricau mitralierele antiaeriene LK 30, pistoale de semnalizare, pistoale.

Pe 22 iulie 1936, consiliul orasenesc din Uhersky Brod aproba construirea fabricii in conformitate cu  conditiile stabilite in discutiile cu Ceska Zbrojovka din Strakonice iar pe 28 iulie incep in mod oficial lucrarile. Inca de la 1 iulie 1936 Ceska Zbrojovka din Strakonice incepuse deja transferul de tehnologie, utilaje si echipamente de productie de fabricatie autohtona si straina catre noua fabrica. Astfel, printr-un teribil efort dublat de investitiile corespunzatoare, pe 28 Noiembrie 1936 noua fabrica incepea sa produca. Se poate afirma ca fabrica in care lucrau inca de la inceput 1000 de angajati a fost constrita in numai 16 saptamani. O performanta intr-adevar uimitoare.

Dupa al II-lea Razboi Mondial, toate fabricile de arme erau conduse de o singura agentie centrala a carei cerinte a fost ca fiecare arma exportata sa poarte inscriptiile BRNO. Acesta este si motivul pentru care multe arme CZUB poarta marcaje BRNO.

In perioada razboiului rece CZUB pe langa productia de arme militare, (inclusiv arma de asalt  Sa vz. 58, Skorpion vz. 61), fabrica si o mare varietate de arme destinate pietei civile, pusti si pistoale de calibrul .22 pentru antrenament si competitie, binecunoscuta familie de pistoale CZ 75, arme cu alice si carabine pentru vanatoare.

Dupa caderea comunismului si Rrevolutia de Catifea, CZUB a fost prima firma din Cehia care a inceput sa evolueze in economia de piata, facandu-si simtita prezenta prin armele exportate in peste 60 de tari din toata lumea. In 1997 firma isi impune definitiv prezenta pe continentul american prin infiintarea CZ-USA, de unde incepe sa se extinda si sa domine piata armelor de mana din lumea intreaga cu arme pentru uz militar, politie, aparare, sport si de agrement, vanatoare.

In fabrica CZUB lucreaza in acest moment 2000 de angajati, ingineri lucratori si personal administrativ, facand din aceasta una din cele mai mari firma producatoare de arme din lume.

Toata aceasta introducere s-a vrut o justificare la afirmatia ca armele CZ reprezinta cel mai bun raport pret-calitate pe piata armelor de vanatoare. Din lista de produse ale fabricii, carabinele de vanatoare reprezinta categori cea mai bine reprezentata, atat ca varietate de produse cat si ca volum de vanzari.

Incepand cu modelele 452, 453, 527, 550 si 750 toate se bucura de aprecieri unanime chiar din partea profesionistilor. CZ inseamna o carabina clasica, robusta, rezistenta, fiabila, precisa si nu in ultimul rand frumoasa si eleganta. Sistemele Muser perfectionate asigura o inchidere suficient de robusta pentru a aborda calibre cu adevarat mari cum ar fi .300 H&H Mag, .404Jeffry, .500 Jeffry sau .505 Gibbs.

CZ 550 EXCLUSIVE

Dar, probabil ca o incununare a intregii experiente acumulata in domeniul carabinelor de vanatoare, in 2008 CZ a lansat pe piata o serie limitata dintr-o carabina care depaseste conditia de carabina de categorie medie asa cum este considerata, si anume CZ 550 Exclusiv, “Ebony Edition”. Asa cum este caracterizata de producator ea reprezinta generatia viitoare a carabinelor de calibrul .30-06 Spr.

O arma care te cucereste de la prima vedere. Cand o privesti, primul gand este ca iti doresti si tu una. (pacat ca seria este limitata si deocamdata nu se mai fabrica).

Patul de 550 lux din lemn de nuc are talpa a crosei generoase si ciuperca din capatul anterior al ulucului, inobilate cu terminatii din lemn de abanos, ce i-au conferit si denumirea de “Ebony Edition” inscriptionata cu litere de mana pe fata ventrala a ulucului. Coama este usor rotunjita tip spinare de porc si are un obrazar larg cu doua file. Striatiile de pe crosa si uluc confera eleganta si functionalitate. Talpa din cauciuc a patului atenueaza reculul suficient pentru a face tragerea placuta.  La acest capitol se poate reprosa inclinarea patului ce il recomanda mai de graba pentru echiparea unei arme dotate cu sisteme de ochire mecanice (catare si inaltator) decat a unei arme ce poate fi folosita exclusiv cu luneta. Chiar si in cazul folosirii unor suporti de luneta scunzi, luneta este prea inalta.

Teava are caracteristica pastrarea suprafetelor elicoidale de la exterior, rezultate din procesul de forjare la rece, care finisate cu grija, ii confera o linie de o eleganta deosebita. Dar, in afara de aspectul exterior, tevile febricate dupa standarde de calitate deosebite, mai au caracteristic si ghinturile cu pasul de 9 toli (228,4 mm) fata de pasul de 12 toli de la tevile standard de CZ 550. Aceast lucru permite stabilizarea buna pe traiectorie a gloantelor grele, intre 11 si 14g . Teava, folosind munitie de serie, este oricand capabila sa traga grupaje sub 1 MOA, precizie care pentru vanatoare este mai mult decat suficienta.

Platforma este o culata clasica de CZ 550 prin care lucreaza inchizatorul cu inzavorare in teava insurubata. Finisarea de exceptie a inchizatorului ii confera un aspect exterior si o functionalitate buna, avand ghera extractoare lamelara lunga si indicator de percutor armat. Pe culata este frezata sina standard de 19 mm ce permite montarea usoara a sistemelor optice de ochire, arma nefiind dotata si cu sisteme mecanice. Sistemul de siguranta prin actionare realizeaza in acelasi timp si blocarea parghiei inchizatorului. Magazia fixa cu capac din otel are o capacitate de 5 cartuse

Mecanismul de declansare cu tragaci unic, permite reglarea tensiunii pe tragaci dar si cursa tragaciului. Prin impingerea tragaciului spre inainte se armeaza schneller-ul ce ofera o declansare fina, precisa. Reglajele standard realizate de producator sunt optime pentru folosirea armei la vanatoare. Presiunea pe tragaci ofera siguranta si control al declansarii la vanatoarea in goana, iar folosirea acceleratorului ofera o declansare fina si curata pentru vanatoarea la panda.

Ca si concluzie generala, elaborata exclusiv pe baza aprecierilor utilizatorilor de pe forumurile de vanatoare, CZ 550 Exclusive “Ebony Edition”, reprezinta varful de serie al carabinelor CZ, adica exact ceea ce a dorit producatorul sa realizeze. O carabina de vanatoare exceptionala, cu estetica deosebita, compacta, masiva, de incredere, fiabila, precisa, calitati ce o plaseaza alaturi de oricare din realizarile altor producatori de arme cu nume rasunatoare si cu pretentii, dar toate acestea la un pret intr-adevar fara concurenta.

Si mai mult chiar, arma are un potential ce o recomanda si pentru tragerile sportive de precizie in poligon. Cu imbunatatiri minime si nu foarte costisitoare, cu o munitie de calitate buna si dupa o scurta perioada de rodaj, ea poate fi transformata intr-o arma de performanta.

Arma folosita la testari a fost achizitionata de la magazinul “Huntershop” din Oradea (www.huntershop.ro). Testarile au vizat atat arma comerciala, noua in forma in care a fost achizitionata din magazin si cu munitie comerciala, cat si aceeasi arma modificata, echipata cu un pat custom realizat la comanda cu obrazar reglabil, cu beding corespunzator si munitie speciala. Si intr-un caz si in altul, rezultatele au depasit asteptarile.

Calibru (magazine fixa) .30-06 Sprg.
Capacitate magazie 5
Patul Lemn de nuc
Mecanism de declansare Un singur tragaci
Sisteme de ochire
Lungime totala 1135 mm
Lungimea tevii 600 mm
Inaltime 190 mm
Grosime 54 mm
Greutate 3,3 kg
Teava Forjata la rece
Pasul ghintului 9 toli

Teste de poligon.

Dupa circa 1 an de folosinta a modelului in discutie pot sa spun ca este o arma corecta la un pret corect. Constructia sanatoasa a pieselor exclusiv din otel fata de alte firme care folosesc materiale compozite la unele componente ii dau o nota de soliditate care contribuie alaturi de alte elemente la o incredere mai mare in folosinta armei in conditii variate ce se intalnesc la vanatoare. Brunajul este foarte reusit si bine executat rezistand foarte bine unui uz normal. O atentie mult mai mare este data finisarii boltului care culiseaza mult mai usor in culata fata de modelele standard sau luxus ale aceleiasi firme.

Arma testata mi-a lasat de la primul contact o impresie buna care mi-am si pastrat-o dupa testele de poligon si ulterior la vanatoare. Asa cum vine din fabrica este capabila sa grupeze cu munitii comerciale fara probleme in jurul valorii de 1 MOA si chiar sub. Este indicat sa se faca un rodaj al tevii ” Barrel Break-In ” corect cu solventi speciali pentru depunerile de carbon si cupru evitanduse astfel deteriorarea tevii prin folosirea unor perii de sarma care aduc doar dezavantaje ghinturilor.

In procesul de rodaj s-a folosit munitia Sako Super HammerHead de 11,7 grame care se impaca bine cu arma. Grupajele urmatoare exemplifica strangerea grupajului realizat odata cu avansarea in rodaj si “asezarea” tevii alaturi de obisnuita tragatorului cu tot sistemul. La primele focuri s-au realizat grupaje in jurul valorii de 0,9 MOA avansand pe parcurs pana la 0,7 MOA , valoare foarte buna pentru o arma de vanatoare.

Pentru a beneficia de performantele armei trebuie avuta in vedere dotarea ei cu prinderi de luneta foarte bune si care nu accepta rabat de la calitate la fel ca si optica folosita. Pentru arma in discutie am ales doua sisteme diferite de ochire , nealegand compromisul lunetei universale . Pentru panda folosesc Schmidt & Bender Clasic 8X56 iar pentru goana un Docter Sight II , astfel beneficiind de toate avantajele celor 2 sisteme optice ; luminozitate mare la apus pentru panda si camp vizual maxim la goana. Pentru cele doua modalitati de vanatoare am ales dupa multe teste de grupaj doua munitii foarte precise si constante in performante si anume Sako Arowhead II de 11,7 grame si Norma Orix de 13 grame. Ambele munitii au proiectile “bonded” de ultima generatie , camasa si plumbul fiind “sudate” , greutatea reziduala a glontului dupa impact fiind in proportie de 80-90% din greutatea initiala, astfel energia descarcata in vanat este maxima. Dispunerea grupajelor celor doua munitii este foarte apropiata lucru care permite folosirea lor in paralel fara reglaje suplimentare la luneta , iar greutatile diferite sunt acceptate si stabilizate foarte bine de teava CZ-ului Exclusiv.

Pentru a afla performantele maxime a sistemului am optat provizoriu pentru un pat custom ce permite o ajustare complecta dupa preferintele tragatorului si care se preteaza mai bine testelor de poligon. Bedingul integral al culatei a imbunatatit considerabil precizia realizand fregvent astfel de grupaje cu valori foarte bune de circa 0,3 MOA.

In concluzie cei de la CZ prin modelul Exclusiv Ebony Edition ne ofera o arma solida prin sistemul modificat al Mauserului 98 care se comporta impecabil la vanatoare unde face fata in orice conditii prin sistemul de alimentare controlat. Avem o arma eleganta care poate fi usor transformata in sportiva si care ne ofera maximul posibil in gama ei la pretul platit.

Autori, babon (Lucian Anca), Vili Stancu;    Foto, Septimiu Petrusan

Preluare din Revista de vanatoare HUBERTUS