scope_elk

“Luneta X e buna pentru mine?”- pare sa fie refrenul acestei sectiuni a forumului. Nu stiu nici eu exact, dar mai jos aveti ghidul si rationamentul meu. Luati-l cu un pic de apa ca sa alunece, ca  nu e tocmai bine mestecat dar nici nu chiar crud. Cei cu stiinta sariti si completati, multumesc anticipat.

Deci, datele de intrare:
1) La ce imi trebuie: goana, pinda, poligon, tras la distanta (peste 300m), universala.
2) Citi bani am.
3) Cind vinez: noaptea, ziua, lumina redusa (dimineata/seara)
4) Cu ce calibru trag: “shoricel”, “mistretz”, “elefant”

Si acum ghidul, in functie de punctul 1, ve-ti fi in una din categoriile de mai jos care va va ajuta sa alegeti parametrii tehnici ai lunetei. Nu si marca care depinde de bani, buget si calibru.

Goana:
– zoom minim 1-2, 3 e deja discutabil. De ce asa mic? Pentru ca la goana tzinta se misca si cu un zoom mare e greu sa o regasesti si urmaresti, SI pentru cimpul vizual la zoom mare e mic, deci se vede putzin din peisaj.
– zoom maxim: e limitat doar de cel minim si capabilatea fabricantului
– zoom fix sau variabil: fix e Ok, dar daca luati variabil nu strica cu nimic.
– greutate/gabarit: cit de usoara pentru a se putea misca arma repede. Asadar obiective si tuburi mici sint mai indicate. Obiectiv de 50mm si tub de 3 inch e probabil prea mult. O luneta grea cu obiectiv mare, nu numai ca ingreuiaza, dar si schimba centrul de greutate a armei si formeaza un moment de rasucire.
– pentru goana nu neglijati, red dot, hollow sight si catare mecanica cu peep sight.
– turete: mici sint indicate. Cele cu ajustare grosiera sint ok. La goana nu umblati la turete.
– reticul: e o chestie personala dar unul simplu e mai indicat. Singura exceptie este daca sinteti obisnuit cu altul, spre exemplu eu sint obishnuit cu mildot, dar as fi Ok si cu unul simplu.
– plaja de ajustare a reticulului: mica e Ok. Mare sint bani aruncati

Pinda:
– zoom maxim:  in opinia mea 12 ar fi minim pentru noi cei din popor, dar e discutabil. E suficient pentru vinat mare, mediu, si cu un pic de antrenament (si apropiere) si pentru cel mic. Personal am 24.
– zoom mimim: limitat doar de cel maxim.
– zoom fix sau variabil: variabil e mai indicat, dar se poate trai si cu un fix.
– greutate/gabarit: indicat obiective mai mari pentru ca strage din pozitii fixe si in conditii de luminozitate diferite. Nu foarte mar insa pentru ca totusi arma trebuie carata pina la locul savirshirii
– turete: tot mici sint ok, dar daca vreti mai mari sint ok. Doar sa nu le agatati pe alea mari prin maracini si haine
– reticul: un reticul cu compensare balistica ar fi mai indicat pentru tragerile la distante medii (300m sa zicem) in special in cartusele cu balistica slaba. Insa un reticul simplu merge mai ales daca trageti calibre rapide sau va obisnuiti sa ochiti mai sus la distanta mai mare.
– plaja de ajustare a reticulului: mica e Ok. Mare sint bani aruncati

Tragere la distanta:

– zoom maxim: cit duce camionul, dar nu chiar cit duce trenul…. si bugetul
– zoom minim: nu conteaza decit daca vreti ca luneta sa fie universala
– zoom fix sau variabil: variabil recomandat cu caldura. Se poate trai si cu un fix de 10-12 dar trebuie antrenament si vinat gros. Combatere la pechinez la 500m cu zoom de 10 se poate dar numai pentru cei medaliati. Pentru noi ceilalti, ne trebuie ochean mai mare
– greutate/gabarit: am vrea noi mic, dar fizica spune ca nu se prea poate. Din experienta un obiective de 40mm cu o lentile “Merecedes” bat obiectivele de 50mm cu lentile “Kia”. Gabaritul e mai mare decit la goana, dar cam tot ca si la pinda
– turete: mari ajuta la invirtit, si trebuie invirtit uzual la ele. Personal ma descurc cu medii si acoperite, ca sa nu le ploua sa nu le agat etc. O chestie importanta este este repetabilitatea reglajelor. La goana si pinda nu prea conteaza pentru ca turetele stau incremenite pina se schimba muntia. Dar aici se invirt turetele si daca reglajele nu se pot repeta…. e ca si cum incerci sa mergi cu bicicleta dupa prea multe beri.
– reticul: orice forma de reticul balistic e Ok dar pentru mildot e mai multa documentatie, calculatoare, etc. Altele sint la fel de bune daca v-a obisnuitie cu ele. Acum sint o multitudine si discutzia de care e mai bun e echivalenta cu discutia cum se fumeaza corect, cut tzigara in stinga sau dreapta.

Poligon:
– zoom maxim: cit duce trenul
– zoom minim: nu exista
– zoom fix sau variabil: fix. Variabil doar pentru cei care fac alergie la fix
– greutate/gabarit: cit farul din port e ok… adica nu conteaza. Daca e prea mare, te ajuta prietenii sa o cari de la masina
– turete: nu conteaza, dar reglajul e bine sa fie fin, si e important sa fie repetabil
– reticul: simplu e Ok, complicat pentru alegici la simplu

Universala:
Nu este. Punct……. Dar este corci-versala.
– zoom minim: 2.5-3 sa o puteti folosi si la un pic de goana
– zoom maxim: cit poate producatorul. De 4 ori e mai comun, deci ar veni zoom maxim 10-12. Acum se produc si cu plaja de 6 ori deci zoom maxim 15-18. Traiasca tehnologia, da atentie la neatentie….lunetele facute cu orez sint de obicei proaste la plaja mare de zoom. Doar “Mercedes-urile” am incredere ca pot oferi plaja de zoom de 6 ori.
– zoom fix sau variabil: VARIABIL, FIX e pentru dusmani.Fix se poate daca vreti sa va numarati firele de par cu manusa de box.
– greutate: cit mai mica, dar fizica nu va lasa pentru ca o sa vreti un obiectiv de cel putin 40mm
– turete: daca va bate gindul sa trageti peste 300m sa fie ajustabile usor. Dac e pina in 300m, turete mici si cu chilotei pe ele sint ok
– reticul: cu compensare balistica foarte recomndat.

Intrebari si raspunsuri (ale mele):

1) Ce marca sa-mi iau?
Raspuns:
Cit va permite bugetul si cit va lasa calibrul. Bani multzi si calibru elefant trebuie luneta “Mercedes”. Calibru mistretz si soricel  se poate lua “Ford” dar daca aveti bani de “Mercedes” o sa va extindeti peiroada de vinat si in condtii de lumina crepusculara. Daca trageti la distanta trebuie sa luati “Mercedes”, in altcineva nu prea am incredere in repetabilitatea reglajului tureteleor. NU LUATI “Kia”. Inca un amanunt se poate lua calitate “Mercedes” la pretz de “Ford” in ziua de azi pentru ca “Ford” si-a imbunatazit calitatea considerabil. Nu se poate lua calitate “Ford” la pretz de “Kia”.

2) Ce experienta avetzi cu luneta X sau Y?
Raspuns: Folositi mai intii serviciul google pentru ca internetul e plin de teste si casuta de “Cauta” de pe acest forum.

3) Ce inele/baze imi trebuie pentru luneta X sau Y?
Raspuns: Cele mai bune pe care vi le puteti permite. O luneta “Merecedes” cu inele din tabla de conserva, e ca televizorul fara curent.

4) Sa iau cu tub de 25 mm sau 30mm?
Raspuns: Tubul de 30mm ofera de obicei doar avantaje la plaja de reglare a reticului (cele facute cu orez nici macar atit). Daca nu trageti la distanta nu va trebuie.

5) Sa iau cu obiectiv de 40 mm sau 50 mm?
Raspuns: 50 mm e mai luminos decit 40 mm DACA OPTICA E IDENTICA LA AMBELE. Altefel un “Mercedes” cu obiectiv de 30 mm va fi mai luminos, mai clar si cu rezolutie mai mare decit “Kia” cu obiectiv de 60mm. De asemenea daca aplicatia e goana, un obiectiv mic e indicat pentru gabarit

6) Cum testez luneta in magazin?
Rapuns: Luati cite lunete lunete va lasa domnishoara de la tejghea pentru testare. Alegeti o zona intunecata de afara, sau in magazin. Priviti intii cu ochiul liber si ingelegeti cam ce amanunte va asteptati sa vedeti cind va utiati prin luneta. Acum reglati toate lunetele pe acelasi zoom si priviti zona respectiva. Ce care va arata cit mai multe detalii si cit mai luminos zona cu princina e luneta cu optica cea mai buna. Acum selectati primele 2-3 lunete si jucatzi-va cu plaja de zoom, urmarind detaliile din zona respectiva, s-ar putea ca sa se mai schimbe un pic clasamentul. Spre exemplu eu imi aleg uneori un coltz de tavan care deseori nu e luminat foarte bine. Urmaresc sa vad cit din muchii se vad cu difertiele luente. De asemena se poate alege un desen, un grilaj, etc. folositva imaginiatia. Pentru cei care trag calibrul elefant, e importanta eye releif. Puneti luneta pe zoom maxim si apropiati-va de ocular pina cind nu mai vedeti umbra la periferia ocularului. Daca sinteti prea aroape n-o luati pentru ca o sa va shtampileze cind trageti magnum. Cel mai bine e totusi sa va uitati in cartea tehnica si sa vedeti cit da producatorul pentru eye relief.

7) Imi trebuie reticul iluminat sau nu?
Raspuns: In opinia mea reticulul iluminat va ofera 30 minute in plus de vinat in zori si seara LA ACEEASI CALITATE A OPTICII. Voi stiti daca aceste 30 min sint sau nu importante. In opinia mea e mai importanta calitatea opticii decit reticulul iluminat.

8 ) Luneta X e mai frumoasa/cool/neagra/alba/merge mai bine cu patul meu etc. etc…… decit Y?
Raspuns: Asa e.

9) N-am nici bani de “Ford” darami-te de “Mercedes”, ce sa iau?
Raspuns: munitie.

Cuvint de incheiere: Acesta este ghidul lui NUSTIU. Nu este ghidul lui STIUMULT si deci as vreau sa argumentam despre aberatia cromatica in conditii de lumina crepusculara la Zeiss model zpqv si Night Force model mrgs. Pentru argumente de ordinul 2-3 va rog deschideti alte subiecte.

Autor, dtdpuu (Cristian C.)