Istoria calibrului .308 Winchester si a fratelui sau militar 7,62×51.

Calibrul a fost introdus  in  1952, doi ani inainte de adoptarea oficiala a  lui 7.62x51mm  (NATO T65) de catre NATO. Winchester a inregistrat si introdus  munitia comerciala pentru vanatoare sub numele de  .308 Winchester. Urmata indeaproape de introducear carabinelor Model 70 si Model 88 in calibrul 308 win. De atunci calibrul a crescut in popularitate fiind acum unul dintre cele mai raspandite calibre pt vanatoarea de animale mari. Datorita caracteristicilor sale este foarte popular in tirul sportiv de asemenea fiind folosit de armata si politie. Desi .308 win si militarul 7,62×51 nu sunt identice acestea pot fi trase din aceiasi arma (conform Saami -Institutul American al producatorilor de arme si munitie sportiva )

poza-2

De la stanga la dreapta: 9,3×62, 30.06, 8x57js, 6,5×55, 308 Win

poza-1

Testul

In discutiile de-a lungul timpului nu am reusit niciodata sa ajungem la un numitor comun in ceea ce priveste pretul munitiei raportat la precizia acesteia. Testul urmator  incearca sa ne ajute sa clarificam partial aceasta problema. Calibrul a fost ales pe criterii simple si anume : disponibilitatea munitiei , renumele privind precizia  acestui calibru cat si detinerea unei arme capabile sa produca rezultate “onorabile”. Arma care a fost folosita la test este  o carabina Remington 700 Police cu teava de 61 cm avand deasupra o luneta Ior variabila 4-14×50 cu reticul MP8 pe durata  testului luneta a fost  reglata la puterea maxima de marire si anume 14x.

poza-3

Probele de tragere au fost facute pe tinte cu gradatiile de 1 inchi, distanta pana la tinta fiind de 100 m . Tragerea s-a facut  cu pauza intre focuri pentru a evita incalzirea excesiva a tevii cauza care duce la largirea grupurilor. Din fiecare sortiment de munitie au fost trase cate patru cartuse,  primul fiind de acomodare iar urmatoarele trei  fiind folosite la masurarea grupajului(distanta centru-centru)  dupa fiecare set teava a fost curatata cu un “sarpe de teava” pt a evita acumularea de reziduuri rezultate din arderea pulberii. Segmentul de pret al munitiei se intinde de la aprox 3lei/buc pana la 11 lei/bucata asadar  putem considera ca am acoperit toata gama de cartuse disponibile vanatorului roman. Tragerile au fost efectuate de pe un suport tip bench rest In fata si saculet in spate.  Ordinea de tragere  a munitiilor a fost facuta la intamplare. Scopul testului nu este determinarea balisticii terminale(efectul in tinta) a proiectilelor ci strict precizia acestora in combinatia arma-luneta-tragator.

Combatantii

1.      Sellier Bellot HPC – 11,7 grame(coeficient balistic 0,621)

2.      Sellier Bellot SBT – 11,7 grame

3.      Sellier Bellot SP- 11,7 grame(coeficient balistic 0,327)

4.      Geco TM- 11 grame

5.      Norma BST- 9,7 grame(coeficient balistic 0,435)

6.      Sako Superhammerhead- 9,7 grame(coeficient balistic 0,410)

7.      Norma Oryx- 11,7 grame(coeficient balistic 0,288)

8.      Winchester Ballistic Tip- 10,9 grame (coeficient balistic 0,475)

9.      Prvi Partisan SP- 11,7 grame

Prima munitie trasa este fabricata de Sellier Bellot si foloseste glontul denumit HPC avand greutatea de 11,7 grame recomandat de catre producator pentru a fi folosit la vanarea animalelor cu piele groasa.

poza-4 poza-5

Precizia acestui glont este satisfacatoare fiind situata in zona decenta  a munitiei de vanatoare. In testul nostru rezultatul a fost  1,16 Moa (3,37 cm)/100m.

poza-6

Munitia urmatoare din test a fost tot o munitie incarcata de Sellier Bellot folosind gloante produse de Sierra( Game King) cu greutea de  11,7 grame, recomandata de producator pentru vanatoarea la distanta acest glont avand un coeficient balistic bun.

poza-7 poza-8

In test precizia a fost foarte buna coborand sub nivelul de 1Moa mai exact 0,92 Moa(2,68 cm/100m).

poza-9

Munitia cu numarul 3 de pe lista noastra este tot o munitie produsa de Sellier Bellot si incarcata cu glontul SP. Descris de producator ca o munitie cu deformare rapida. Greutatea glontului este de 11,7 grame.

poza-10 poza11

Rezultatul  a fost mult mai bun decat se astepta, aceasta munitie se “bucura” de un renume prost in ceea ce priveste precizia (constanta si dimensiunea grupului). In trecut glontul SP mi-a oferit surprize deosebit de placute in ceea ce priveste precizia si nu era corect sa fie lasat pe dinafara. Rezultatul  a fost foarte bun cu valoarea de 0,96 Moa (2,79 cm/100m).

poza-12

Numarul  4 de pe lista este o munitie produsa de Ruag (producator al munitiei Rws) si anume Geco cu mondelul TM avand o greutate de 11 grame.  Un sortiment de munitie care are raportul calitate pret foarte bun.

poza-13

Rezultatul a fost onorabil pentru o munitie de vanatoare dimensiunea grupului final fiind de 1,08 Moa(3.14 cm/100m).

poza-14

Urmatoarea munitie din lista este Norma cu proiectilul fabricat de Nosler  sub denumirea de Ballistic Tip (Bst), glont de 9,7 grame cu miez de plumb si varf din policarbonat. Coeficient balistic foarte bun.

poza-15

Rezultatul  grupului final a fost exceptional  masurand doar 0,82 Moa (2,38 cm)/100m. Munitie de foarte buna calitate cu performante mult peste ce se asteapta de la o munitie de vanatoare .

poza-16

Numarul 6 din lista noastra de fabricanti este Sako cu modelul Super Hammerhead avand greutatea de 9,7 grame , descris de producator ca un proiectil cu expansiune controlata si  un bun coeficient balistic.

poza-17

Munitia nu a dezamagit deloc producand un grupaj decent  de  1,11 Moa (3,25 cm/100m).

poza-18

O alta munitie testata a fost de asemenea arhicunoscuta Oryx fabricata de Norma , glontul avand o greutate de 11,7 grame, descris de producator un glont cu expansiune controlata si care  pierde foarte rar mai mult de 10% din greutatea initiala in momentul expansiunii.

poza-19

Norma Oryx a produs unul dintre cele mai bune grupaje din test  si anume un excelent 0,85 Moa (2,41cm) mult peste performantele de tragere ale vanatorului obisnuit. Medie ca pret si foarte buna ca si performanta.

poza-20

Urmatorul  sortiment de munitie este incarcat de Winchester sub numele de Ballistic Silvertip avand glontul produs de Nosler cu greutatea de 10,9 grame , imbracat intr-o camasa neagra denumita sugestiv Lubalox aceasta are rolul de a  facilita alunecarea glontului prin  ghinturi si a reduce acumularea de reziduuri pe interiorul tevii. Firma Winchester il descrie ca un performer excelent la mare distanta.

poza-21

Experientele anterioare au avut rezultate foarte bune atat la vanat cat si la poligon. Am reusit un foarte bun 0,83 Moa (2,41 cm/ 100m) clasand acest cartus in topul celor testate. Acesta este cea mai scumpa munitie din test pretul / bucata fiind peste 10 Ron.

poza-22

Numarul 9

O munitie mai cu putine pretentii produsa de Prvi Partisan cu munitia SP de 11,7 grame. Munitie modesta ca pret si cu rezultate modeste la testul de precizie insa suficiente pentru a putea fi utilizat la vanatoare. Grupajul obtinut s-a situat in partea de jos a clasamentului cu o un rezultat final de 1,73 Moa (5cm/100m).

poza-23

Concluzii:

Toate munitiile testate  pot fi folosite cu succes la vanatoare din punct de vedere a preciziei. Chiar si ultimul clasat este suficent de precis  pentru lovituri la 200m si peste. O munitie buna nu poate substitui lipsa de antrenament a vanatorului. Pentru a obtine rezultate satisfacatoare in tirul cu arma cu glont este necesara multa practica si seriozitate. Grupurile obtinute din arma-luneta-tragator  folosita la test sunt orientative rezultatele din alte arme putand fi diferite.

Autor, Apollyon (Paul Drinovan)