Conceptul in sine e mai vechi, de pe vremea cand si englezii dadeau trupelor asa numitul “jungle carbine”.  Cei care au pus lunetele in fata, au fost cred, nemtii.  Se preteaza la vanatoarea pe dibuite, in zone bine acoperite de paduri.  Conceptul lui Jeff Cooper a fost unul excelent, si au trebuit multi ani pana sa fie produsa prima arma.  El si-a facut cateva din modele mai vechi de Mauser, la care le-a subtiat teava si le-a facut culata mai usoara.
Steyr a reusit sa scoata modelul cu pricina dupa gustul lui Jeff Cooper, dar au fost si probleme.  In primul rand e pretul.  Arma e foarte scumpa, ori singura, ori in pachet cu luneta Leupold… e cam dublu fata de oricare ale model.  Pretul este insa un parametru subiectiv.  Excelenta are si ea pretul ei.

Din cele observate de mine, se desprind cateva bune, si cateva rele:

Cele bune:
– e “push feed”, adicatelea cartusele nu sunt apucate de gheara extractoare imediat la iesirea din magazie.  Asta inseamna ca manevrarea se face usor, incarcarea munitiei aditionale cate una e posibila si usoara.
– are un loc pentru magazie in pat.  Stiu ca nimeni nu planuieste sa traga 10 cartuse dupa vre-o vietate, dar aici discutam de arma, nu de cinegetica.
– are bipod inclus.
– este usoara, dar teapana.  Toata arma inspira incredere si vine bine la purtat.
– tragaciul e cu doua stagii.
– foarte precisa relativ la configuratie.

Cele mai putin bune:
– arcul percutor e prea usor; se intampla cu multe sa nu detoneze capsa din prima.  Se poate ajusta forta arcului (un plus pentru design) dar atunci armarea (prin manevrarea boltului dupa foc) devine grea, incetinind toata miscarea.  Jeff Cooper a fost intrebat despre asta, si a replicat ca arma lui nu sufera de problema asta.  Cred si eu.
Cu arma pe care am folosit-o personal, nu am avut probleme de percutie.
Se pare ca Styer ofera un kit care inlocuieste arcul/percutorul.
– bipodul ala e cam instabil si enervant.
– arma nu e “controlled-fed”.
– magaziile suplimentare sunt la acelasi nivel de cost cu arma.
– talpa patului e foarte dura.  Reculul se simte la greu, iar cu munitii “tari” cum e Federal HE, e de-a dreptul inconfortabil.
– tragaciul e cu doua stagii.
– accesul la culata nu e prea grozav, in cazul in care se intampla ceva nefast si trebuie sa intri cu brisca.

Dupa cum vezi, unele apar si la bune si la rele.  Adica depinde ce-ti place.

Lui Jeff Cooper insasi i s-a parut o violare a conceptului cand arma a fost oferita in 223.  Despre 7-08 si 376 nu am ce comenta, ca nu le-am folosit.  .308 este potrivit si util incat sa nu necesite ajutoare.

Primii care au replicat ideea au fost cei de la Savage cu 10FCM.  Rugerul a scos un model mai adaptat vanatorii, apoi cel de la inceputul paginii.  Acum e pe piata, dar nu ma tenteaza.  Daca ar fi sa aleg, ar fi greu….. intre Ruger si Savage.  Steyr nu as lua din pur principiu financiar, chiar daca nu as fi sarac.  Mi-ar fi placut sa dezvolte Ruger si un model pe actualul Frontier.  Aspect mai putin martial.

Ideea care m-a tentat mai mult este un M14 modificat sa fie ca un scout.  Incercarile nu au fost intampinate de succes din pricina greutatii.  Ca sa poti vana cum trebuie cu “scout-ul”, trebuie sa o tii la indemana, cu teava in jos, ori langa piept, ori pe piept.  M14-le oboseste incheietura dupa nici o jumatate de ora.  Poate oi fi eu mai slabanog, cine stie.
Daca si cureaua e lata (cordura, nu piele), nici nu simti arma pe umar, facand foarte usoara manevrarea in spatii stramte, eventul cu un caprior la sfarsitul funiei.  M14-le loveste cu autoritate orice genunchi neprevazator si nu stie sa se fereasca nici de coate.

Lee-Enfield are o varianta de Jungle Carbine.  Foarte rapida si buna.  Greu de obtinut in Romania.
O varianta ieftina si nu greu de obtinut e Mosin 44.  In timp ce nu se compara cu cvele de mai sus, le bate pe toate la pret.

Am vanat cu scout-ul mai mult decat cu alte arme.  E plictisitor de comod.  O iau mai ales cand ma astept sa merg in locuri unde e mult de umblat, sau stiu ca e cale lunga daca impusc ceva.  La panda nu mi-a placut, pentru ca e usoara si desi e precisa, nu-mi inspira incredere pentru lovituri la distante peste 150m.  Nu ca nu se poate, dar sunt alte scule mai bune pentru asta.

 

Autor, eltorro