Specificatii:

Calibru: 308 win

Lungime arma:1003 mm

Lungimea tevii: 409mm

Magazie interna det.: 5 cartuse

Greutate: 3,8kg

Poza1

Dupa multe amanari si emotii am reusit in final sa “punem mana” pe un Steyr Ssg 69 PIV, multumim pe aceasta cale clientului care a fost amabil si ne-a  lasat jucaria cateva zile sa o punem sub lumina reflectoarelor.

Istoria modelului 69 de la Steyr incepe in  anul 1969 prin introducerea ei in dotarea  lunetistilor din armata austriaca.  Cu inovatii precum teava forjata la rece si pat sintetic cei de la Steyr au ridicat stacheta in materia armelor de precizie. De-a lungul timpului SSg-ul 69 a suferit modificari mai mici sau mai mari de aspect culminand cu acest  PIV care  beneficiaza de  o teava de doar 40 cm lungime.

poza 2

  O alta curiozitate o reprezinta incarcatorul, identic la toate modelele 69, complet detasabil   este de tip rotativ cu partea de sus transparenta pentru o  mai buna contorizare a munitie ramase in interior, un minus al constructiei il vad doar materialul din care este fabricat care pare a fi extrem de casant.

poza 3

poza4

Actiunea Steyer 69 este una scurta nepotrivita pentru cartuse cu tubul lung motiv pentru care a si ramas doar la calibre scurte precum 22-250rem, 243 win, 308 win, configuratia acesteia este inchisa conferind o rigiditate crescuta a intregului ansamblului. Pe parcursul tragerilor am intampinat ceva probleme la incarcarea directa, in sensul ca unele cartuse nu voiau nici in ruptul capului sa intre pe teava, insa la alimentarea normala din incarcator totul a mers perfect.

poza 5

poza 6

In review-ul de astazi  o sa ne concentram asupra lui PIV, prin care Steyr a intentionat construirea unei arme compacte dedicata operatiunilor urbane . Varianta PIV este disponibila doar in calibru 308w.

Dupa indelungi asteptari, cca 6 luni de la plasarea comenzii arma cu greu si-a facut drum pana in Romania. La prima vedere arma pare si este deosebit de scurta cara duce spre efectul gurii cascate in momentul in care inlaturam frana de gura sub care gasim o teava cu o grosime de-a dreptul modesta terminata cu o coroana “recessed target” pentru o cat mai buna precizie.

poza 7

poza 8

Nu am inteles niciodata necesitatea acestei coroane pentru simplul motiv ca arma  urmeaza sa traga doar cu frana de gura aplicata sau cu amortizor in cazul in care folosirea lui este necesara.

Finisajul exterior este foarte bun iar functionalitatea sistemul per ansamblu este foarte buna. Configuratia armei este una standard , intalnit la 99% din carabinele cu repetitie.

Patul armei…..

La aceasta piesa austriecii sunt pionierii sa nu uitam ca in aceasta perioada fortele armate ale altor tari foloseau lemnul “beneficiind” din plin de toate dezavantajele lui , nu cred ca a fost schimbat design-ul de la lansarea din 1969 si pana in zilele noastre, materialul este un plastic dur insa care nu pare a fi casant, putin cam alunecos pentru gustul meu. Forma pistoletului are o usoara tendinta de “palm swell” insa extrem de timida, cu toate astea per ansamblu este confortabil pentru tras atat din mana cat si sprijinit. In partea din fata gasim o sina de accesorii care poate sa  foloseasca atat la montarea necesarului bipod cat si la orice alt tip de accesoriu. Aceasta parte a fost putin latita pentru a oferi stabilitate in cazul in care se trage de pe rucsac sau saculeti, latimea nu se apropie de dimensiunile pe care la gazim la armele de precizie moderne insa e totusi prezenta .

 Un detaliu interesant este pozitionarea agatatorilor de curea…in special cea din spate pe care o gasim pe partea stanga  a patului insa care nu deranjeaza de loc in timpul tragerii, scopul pozitionarii in asemenea mod este simplu: arma se aseaza foarte bine in momentul in care o purtam in spate. In partea din spate gasim un amortizor din cauciuc simplu, lucios iar in partea care intra in contact cu umarul un strat de cauciuc care face exact ce trebuie sa faca.

In concluzie, partea aceasta a armei o gasesc simpla insa perfect functionala si robusta.

Poza1

Tragaciul, siguranta si inchizatorul

Tragaciul armei este unul decent, in doua trepte insa complet reglabil, pozitionarea este un pic cam in fata insa nimic deranjant mai ales ca pe toata lungimea gasim niste striatii generoase care fac fixarea degetului neproblematica, un minus la aceasta parte o gasesc la garda tragaciului care este dintr-un plastic mai lucios si cu aspect “dubios” pentru o arma de peste 2500 de euro.

poza 9

Siguranta are doar doua pozitii blocat si liber cu mentiunea ca in pozitia blocat inchizatorul nu poate fi manevrat. Pozitionarea ei este bina iar partea care intra in contact cu degetul este generoasa si striata pentru o buna aderenta.

poza 6

Inchizatorul se inchide in partea din spate si are 6 nuturi, manevrarea acestuia este una pozitiva , scurta si precisa, alimentarea din incarcatorul rotativ este foarte buna, nu am avut nici un fel de problema cu alimentarea pe parcursul tragerii totul functionand perfect. Extragerea tubului tras se face cu ajutorul unui sistem  sistem Sako.

poza 10

 Fata de modelele anterioare maneta inchizatorului a fost modificata, in locul manetei tipic vanatoresti greu de gasit in momente de stres acum avem o maneta tactica marita considerabil pe care o poti apuca din orice pozitie inclusiv cu manusi.

poza 11

Culata

Arma vine din fabrica cu partea de sus a culatei frezata pentru atasarea inelelor, nu are nici un fel de gaura pentru surub iar pana acum cativa ani posesorul era obligat sa foloseasca doar acest tip de inele neexistand altceva pe piata, aceasta situatie a fost remediata prin punerea la dispozitie de catre Steyr a unei sine tip Weaver care insa este destul de scumpa (aprox 180 euro), prinderea sinei de culata este una extrem de simpla si sigura, se poate intruduce pe strunjirea de pe culata doar din spate iar odata introdusa exista 4 suruburi de mici dimensiuni care ridica sina de pe arma blocand-o. Calitatea sinei este una foarte buna fiind finisata in exact aceiasi culoare si textura ca si celelate parti metalice ale armei.

poza 5

poza 12

Teava

Teava armei pare la prima vedere foarte groasa lucru amplificat si de lungimea deosebit de redusa, porneste din culata cu o urma foarte fina de torsadare pana in punctul in care ajunge frana de gura, de acolo aceasta dispare.

poza 2

poza 6

Ascunzator de flacari sau compensator de recul?

Desi pe specificatiile producatorului partea care se infileteaza in fata poarta denumirea de ascunzator de flacari eu cred ca are si un rol de compensator de recul, consider ca  isi face treaba cu brio, desi este foarte scurta arma nu sare de pe suporti in timpul tragerii si nu mi-a dat impresia ca ar lovi mai tare decat arma cu care trag frecvent mai grea cu peste 1kg. Cu parere de rau pot sa spun ca nu am avut prezenta de spirit sa trag si fara aceasta parte montata sa vad diferenta insa promit ca am sa revin.

poza 7

Tragerea…

Tragerile au fost facute la 100m prin sisteme de ochire optice si anume un Zeiss Victory Diavari 3-12×56 cu reticul Rapid Z, am atasat luneta de sina armei prin intermediul unor inele Weaver Grand Slam QD. Munitia pe care urma sa o folosim era de la 4 producatori si anume: Geco cu doua modele Target 11g si Express 10,7g, Sellier &Bellot cu T M de 11,7 g si Winchester cu  SilverTip de 11,7 grame, am avut ocazia sa tragem si ceva PrviP. insa rezultatele sunt neconcludente deoarece munitia provenea din loturi diferite.

La munitia Geco Express au fost trase 2 grupuri unul la inceputul sesiunii si unul la final, proprietarul urmand sa foloseasca aceasta munitie.

poza 13

Pentru trageri am folosit 5 cartuse de la fiecare fabricant contorizarea grupului facandu-se doar din ultimele 3 focuri. Pentru a ajuta la racirea tevii am folosit servetele de hartie si apa.

poza 14

Geco Target

Poza 15

Geco Express

Poza 16

Nota: grupul cu valore mai mica a fost cel de inceput.

Winchester Silver Tip

poza 17

Sellier &Bellot

poza 18

Concluzii

Arma “transpira” calitatea austriaca prin toti porii, desiguri sunt unele lucruri pe care personal eu le-as schimba: garda tragaciului, textura patului sintetic, forma patului in partea din fata ar necesita o usoara latire insa nu trebuie sa uitam ca este un proiect ce dateaza de acum aproape 50 de ani, care inca face fata rigorilor prezentului in materie de precizie.

Legat de precizie sunt convins ca poate mai bine, cu ceva munitie mai grea si mai lenta o sa stranga grupurile si mai mult, nu am avut ocazia sa tragem munitie subsonica  care am inteles ca ar face o echipa foarte buna cu arma. Mitul preciziei tevilor lungi la distante mici si medii a avut de suferit.

Urmarind teste similare am observat ca si versiunea cu teava lunga P I trage aproximativ la fel.

Autor, Drinovan Paul (Apollyon)

Pentru discutii si comentarii va asteptam pe forum.