deustch-drahthaar11

CLASIFICARE F.C.I.: Grupa 7, caini pontatori, Sectiunea 1.1  caini pontatori continentali, cu proba de lucru.

Are origine, dupa cum ii spune si numele in Germania, standardul de rasa fiind publicat la 25.10.2000.

In conformitate cu scopul pentru care se foloseste, acela de caine de vanatoare mobil, usor adaptabil,  bracul german sarmos trebuie sa posede toate caracteristicile cerute pentru aceasta rasa. Acesta trebuie sa poata fi folosit pentru orice activitati, fie la campie, in padure sau in apa, atat inainte cat si dupa ce s-a tras focul de arma.

Bracul german cu par sarmos este un pontator cu blana aspra care a inceput sa fie crescut pentru prima data la sfarsitul secolului  XIX (Griffon Korthals) si care a fost apoi, in mod systematic,  crescut de la inceputul acestui secol pe baza ideilor lui „Hegewald“ (Sigismund Freiherr von Zedlitz and Neukirch) cu scopul confirmat de a crea un caine de vanatoare german sarmos eficient si bataios. In conformitate cu principiul „by working ability to type“ (punand in aplicare abilitatea de a crea rase) si cu o atentie constanta data libertatii de reproducere, a fost dezvoltat intr-o perioada scurta de timp un caine de vanatoare din cele mai bune rase cu blana aspra si dinbracul german cu par scurt, care exceleaza prin utila lui blana rezistenta la intemperii si mobilitatea lui in orice tip de teren de vanatoare. Datorita acestor caracteristici, Bracul german cu par sarmos, in cateva zeci de ani a evoluat pana la a fi unul dintre cele mai populare si bine pregatite dintre rasele de caini mari de vanatoare atat in Germania cat si in multe alte tari din lume.

Bracul german cu par sarmos este un caine pontator cu infatisare nobila, cu o blana aspra care protejeaza complet pielea, cu o expresie atenta si plina de energie. Miscarea lui este puternica, rapida, plutitoare si armonioasa.

Un aspect asupra caruia trebuie insistat este ca lungimea corpului si inaltimea greabanului trebuie sa fie cat mai egale cu putinta. Lungimea corpului poate sa depaseasca inaltimea greabanului cu maxim 3 cm.

Ferm, cu auto-control, echilibrat, fara a fi timid la jocuri, nu este nici sensibil cand se trag focuri de arma dar nu este nici timid sau agresiv.

Liniile capului bracului sarmos sunt usor divergente, in functie de marimea si de sexul cainelui. Craniul este plat, usor rotunjit doar pe partile laterale, lat cu moderatie, incretituri superioare pronuntate. Stopul este  clar si vizibil pronuntat. Nasul este puternic pigmentat in culorile blanei. Bracul are botul lung, lat, puternic, adanc, buze groase, bine inchise, fara sa atarne, bine pigmentate, in culorile blanei.
Dinti sunt mari, puternici, cu muscatura regulata si complet inchisa, ascutita ca o foarfeca, cu dintii superiori suprapusi apropiat de cei inferiori si asezati in forma de patrat fata de colti. Are 42 de dinti, in conformitate cu formula de dentitie.
Bracul sarmos are ochii cat mai inchisi posibil, nici prea adanciti si nici iesiti in afara, cu o expresie alerta, vioaie.
Urechile sunt de marime medie, prinse sus si plane, nu rasucite.

Gatul este  de lungime medie, puternic muscularizat; usor arcuit inspre ceafa, gatlejul  taiat drept, fara gusa.

Corpul are partea de sus usor inclinata de la greaban in linie dreapta, greabanul pronuntat, spatele ferm, bine muscularizat, sale scurte, late, muscularizate.
Crupa este lunga si lata, usor inclinata si bine muscularizata. Pelvisul este lat.

Pieptul este lat si pronuntat cu pieptul anterior bine dezvoltat, osul pieptului ajungand cat mai in spate posibil. Coastele sunt bine arcuite.
Partea inferioara si burta sunt usor pliate catre fund intr-o eleganta linie curba.

Coada este purtata cat mai orizontal posibil sau usor ridicata, dar nu exagerat. Nu este nici prea groasa nici prea subtire. Retezata pentru a ajuta la vanatoare. (In tarile in care retezarea cozii este interzisa de lege, coada poate fi lasata la marimea ei naturala. Aceasta ajunge de obicei pana la partea mijlocie a piciorului dinapoi si se poarta dreapta sau intr-o usoara pozitie de palos.)

Membrele anterioare, vazute din fata sunt drepte si paralele iar privite din lateral, picioarele sunt bine asezate sub corp. Distanta de la umeri pana la pamant trebuie sa fie aproximativ egala cu distanta de la umeri la greaban.
Membrele posterioare, privite din spate sunt  drepte si paralele. Bine unghiularizate la articulatia genunchiului si la partea de mijloc a piciorului. Oase puternice.

Pielea este  stransa pe corp, bine intinsa, fara pliuri , iar parul este sarmos, aspru, sta drept si dens. Blana de la suprafata are aproximativ 2 – 4 cm lungime; stratul de la interior este dens si rezistent la umezeala. Liniile corpului nu pot fi ascunse de o blana mai lunga. Prin asprimea si densitatea ei aceasta ofera o buna protectie impotriva intemperiilor si a ranirii. Partile de jos ale labelor, precum si partile inferioare ale stomacului si ale pieptului sunt de obicei acoperite cu o blana mai scurta dar foarte deasa, capul si urechile la fel, dar niciodata nu sunt acoperite cu puf de blana. Sprancenele pronuntate si o barba nu prea lunga dar cat mai aspra cu putinta intaresc expresia de hotarare.

Culoarea bracului sarmos poate fi:

-maro inspicat cu sau fara pete;

-negru inspicat, cu sau fara pete;

-maro, cu sau fara pata pe piept;

-maro deschis inspicat.
Nu se permite nici o alta culoare.

Bracul sarmos are inaltimea la greaban:
– masculi: de la 61 pana la 68 cm.
– femele: de  la 57 pana la 64 cm.

DEFECTE MAJORE:
•    Bot scurt, ingust sau ascutit.
•    Dentitie slaba.
•    Pleoape foarte desfacute/slabe.
•    Spetit sau incovoiat.
•    Exagerat de mare.
•    Coate care sunt mult incovoiate in interior sau exterior.
•    Picioare strambe, partea mijlocie a piciorului dinapoi similara cu cea a vacii sau fixate inspre partea din spate, atat static cat si in miscare.
•    Merge permanent in buiestru atunci cand paseste sau merge in trap usor, pas teapan, rigid sau marunt.
•    Blana putina, fara stratul de puf dedesubt.

DEFECTE ELIMINATORII:
•    Orice tip de temperament slab, timiditate la focul de arma sau la joaca, agresivitate, nervozitate, musca de frica.
•    Muscatura proeminenta, iesita in afara, gura deformata, dinti lipsa altii decat P1, caninii prea apropiati / ingusti.
•    Entropie, ectopie, ochi diferit colorati.
•    Coada butucanoasa sau creata  din motive ereditare.
•    Pigmenti nepotriviti.
Masculii trebuie sa aiba doua testicule normal dezvoltate, complet coborate in scrot.

Adaptare dupa standardul publicat de FCI.