Creat pentru vânătoare şi cu o evoluţie cel puţin interesanta, descoperirea acestei rase de câini este o  adevarata incantare.Prezent pe terenurile de vânătoare şi creat pentru vânătoarea la vizuină unde caută, hărtuieşte şi omoară vulpea in vizuina sa , caracterul acestor câini precum şi instinctele puternice de vânătoare preteaza aceasta rasă la utilizări multiple de la aportul din apă la vânătorile de mistreţ.

Apărut in Marea Britanie şi folosit ca şi un ajutor indispensabil la vânătoarea de vulpi cu “ hounzi” arhicunoscută, acest câine, in zilele noastre, are din ce in ce mai frecvent o prezentă majoritară in toate colţurile lumii ca şi un câine de companie dar care îşi păstreaza aproape nealterate instictele.

“Netedul” , aşa cum îl voi numi de aici incolo, este un terrier mic cu un suflet mare.

In general “ netedul “ este un câine prietenos, devotat si afectuos dar care are o personalitate puternica.Sunt ideali ca şi câini care semnalizează orice prezenţă străină in împrejurimile “ proprietăţii” în care convieţuieşte, tandemul dintre un neted si câinii de paza fiind binecunoscut si foarte eficient . În situaţii limită, atunci când viaţa unui membru al familiei este în pericol, face cu indârjire “ pasul “ si oferă cu toata puterea lui protecţie.Sunt căţei care se inţeleg extraordinar cu copii însă trebuie avută in vedere o socializare de la vârste tinere a acestora precum si o educaţie corespunzătoare a tuturor membrilor familiei în ceea ce priveşte această socializare.Se întelege şi cu alte animale de companie însa trebuie avut în vedere ca în “ sufletul” lui, viaţa alături de o pisică  sau un hamster este un “ compromis” foarte mare. Sunt câini care adoră să sape şi de obicei o să o facă ori de câte ori o să vă vadă că incercaţi să vă puneti straturi sau să vă plantaţi arbori ornamentali.Apariţia cartiţelor in grădină o să fie o motivaţie serioasă pentru ei de a se  pune pe “ lucru“ iar dacă intr-o noapte o să vă treziţi cu gazonul “ reamenajat”  nu ar trebui sa fie o surpriză.

Culorile acceptate de către standardul rasei sunt pe fond alb, cu pete negre şi/sau maro, combinaţia intre maro ( ca şi pete de foc)  si negru pe cap fiind un lucru frecvent intâlnit. Culoarea “ ficatului “ la păr este considerat un defect iar apariţia acesteia in cuiburile de caţei nascuţi in ultimii ani este din ce in ce mai rară. Ca şi intretinere , perierea de două ori pe săptamănă pentru indepartarea firelor moarte de păr este suficientă si ajută la păstrarea in bune condiţii a blănii, cantitatea de păr in perioada când năpârleşte fiind mult diminuată.In ceea ce priveşte pregătirea inainte de expoziţiile de frumuseţe , aceasta necesită o mare atenţie, principală fiind tunderea câinelui pe gât si coadă. Expresia de  “ gentlemen al raselor canine “ , des intâlnită in ringurile de expoziţii, atribuită unui exemplar de “ neted “ demonstrează eleganţa şi stilul aparte al acestei rase atât ca şi aspect cât şi ca şi comportament.

Greutatea masculilor este între 7,3 şi 8,2 kg cu o inalţime in greabăn de maximum 39 cm iar femelele au intre 6,8 si 7,7 kg puţin mai mici in greabăn decât masculii.Asa cum deja aţi observat aceste dimensiuni nu prevăd un minim al înăltimii, talia acestor  câini trebuind să le dea posibilitatea să intre in vizuina vulpii.Ca şi aspect al capului, acesta trebuie sa fie lung, frumos cizelat, cu ochi mici, circulari, inchişi la culoare , având o expresie inteligentă, plină de viată. Orice culoare deschisă a acestora nu este de dorit.Urechile, în forma de V sunt mici, de grosime moderată, bine prinse astfel incât vârful acestora sa atingă obrazul.Pliul acestora trebuie să fie mai sus decât nivelul craniului. Craniul trebuie sa fie proporţional, usor să se ingusteze in regiunea ochilor,stopul fiind aparent.Nasul trebuie să fie de culoare neagra, la exemplarele albe nefiind permisă depigmentarea.Muşcătura acestor câini este puternică iar “ setul “ de dinţi trebuie sa fie complet. Aceasta este arma principală a acestor luptători iar defectele de muşcătura nu sunt  dorite, acestea nefiind compatibile cu statutul de vânător. Se cunoaşte ca puterea acestora in muşcatura este extraordinară, nu de puţine ori in partizile de vânătoare la vânat mare aceştia rămânând “ agaţati ” literalmente de mistretul rănit sau aflat in miscare.

Gâtul trebuie sa fie puternic, de lungime moderata dar nu gros,  treptat lărgindu-se in dreptul umerilor.Spatele trebuie sa fie scurt , drept şi puternic, cu un piept adânc . Coada este purtată in sus, caracteristic rasei, bine inserata, de grosime medie. Coada culcata pe spate sau incovrigata este un defect şi “ strică “ imaginea de ansamblu a acestor patrupezi. Picioarele din fată sunt drepte iar din orice pozitie privite trebuie să apară puternice. Acestea nu trebuie sa fie îndreptate în exterior sau interior iar picioarele  din spate având o musculatura dezvoltată, cu aplomburi corecte, dau puterea acestor caţei. În mişcare câinele trebuie să işi poarte picioarele din faţa drept inainte şi paralel, iar cele din spate să balanseze elegant si frumos in stânga si dreapta ca şi un pendul de ceas, traseele descrise de picioarele de pe partea stângă si dreapta a câinelui sa fie paralele.Orice defect in mişcare datorat unor defecte anatomice diminueaza rezistenţa câinelui si capacitatea lui de hărţuire a vânatului.

Speranţa de viaţa a acestor câini este de 10 – 12 ani, rasa fiind binecunoscută ca neavând probleme de sănătate sau afectiuni genetice grave ( displazie etc.).

În ultimul timp, expansiunea raselor de vânătoare prezente in expoziţiile de frumusete au dăunat mult instinctelor de vânătoare ale acestora.Deşi şi-au păstrat aspectul , ba chiar mai mult au evoluat înspre o “ imagine ” de ansamblu mai elegantă atât static cât şi in mişcare,eficienţa in utilizarea lor la vânătoare se pare ca s-a pierdut “ pe drum”. Nu este însă cazul netedului care, deşi folosit şi la expoziţii canine  şi-a păstrat caracterul de vânător nealterat. Dovadă stau exemplarele de câini care, dupa o perioada de 2 sau 3 ani petrecuţi în ringurile expoziţiilor canine, la primul contact cu un miros de vulpe sau cu un mistreţ rănit ceva parca se renaşte in ei şi acţionează conform instinctelor. Zicala: “ Este ca mersul pe bicicletă… nu se uită niciodată “ se pare că este valabilă in cazul foxului si se transmite mai departe generaţiilor ce se nasc.

Chiar dacă nu are un aspect “ comercial “, se pare ca aceasta rasa veche, având numărul 12 in nomenclatorul Federaţiei Chinologice Internaţionale ca rasă recunoscută cu standard propriu, nu i-a dăunat deloc, fani ai acesteia regăsindu-se şi la această ora peste tot. Anul trecut, la marea expoziţie  Cruft’s din Anglia, la care am avut sansa sa ma aflu, am văzut exemplare de neted care ar face cu brio faţa la o vânătoare la vizuina sau la o goană de mistreţ. Din punctul de vedere al unui pasionat de vânătoare acest lucru m-a bucurat enorm, să văd dupa căteva decenii că deşi au evoluat mult faţa de primele exemplare, instinctul  de vânătoare a acestora a ramas acelaşi.

Utilizarea acestor câini la vânătoare in Romania este în fapt una redusă, exemplarele ajunse pe tărâmurile noastre neavând parcă puterea de convingere pe care au avut-o alte rase.Instinctul puternic de vânătoare, inteligenţa şi uneori încăpătânarea acestora au facut nu o data ca exemplarele de neted cumpărate sau achizitionate de către vânători să nu se impace cu găinile , pisicile si celelalte animale din gospodăriile  de la sat. Totodata însa au fost apreciaţi ca nişte vajnici luptători si exterminatori ai şoarecilor si şobolanilor pe care cu îndârjire îi elimină pe rând.

Deşi nu se practică decât sporadic, vânătoarea la vizuină în România , “ netedul “ , fiind o rasă creată pentru aşa ceva, o face cu succes si plăcere.Practicată corect, această metodă de vânătoare poate oferi satisfacţii maxime acelora care o apreciază.In special pe terenurile de vânătoare cu vânat mic , probabil că o utilizare intensiva a acestui stil de combatere  a vulpilor de către personalul angajat ar aduce sporuri naturale la efectivele de fazani şi iepuri mult mai mari.Ca şi stil de lucru, foxul este un mic “ glonţ “ care, din pacate pentru vulpe, ia şi curbe. Odată lansat in vizuină, acesta explorează toate galeriile făcute de cumătra pâna ce aceasta este localizată. Odata ajunşi faţă in faţă, “ netedul” nu va face pasul înapoi şi va incepe o hărţuire caracteristică a vulpii.Stilul fiecărui câine diferă , exemplarele de calitate fiind acelea care reuşesc să oblige vulpea să iasă din vizuină, vânătorul aflat în imediata apropiere aplicându-i acesteia lovitura mortală. Există insă şi exemplare care strangulează vulpea in vizuină şi o aportează la suprafaţă fară probleme.Toate aceste lucruri însă trebuie coordonate din umbră de către vânător de la vârste mici pe căţeii cu care se vrea a se vâna in acest stil. Stimularea acestora cu o blană de vulpe, infiinţarea unei vizuini artificiale in care câinele, de mic, să exploreze iar la celalalt capăt să găsească coada de vulpe, sunt doar  câteva momente prin care tânărul cătel ar trebui să le treacă. Atenţie deosebită insă trebuie avută in momentul in care ne hotărâm să ducem câinele la o vizuină naturală. Este un moment in dezvoltarea caţelului in care regasim  comportamentul unui caţelandru iar un contact direct cu un vulpoi agresiv ar putea sa îi frâneze puţin din curajul sau încrederea în sine să îi fie zdruncinată fapt care ar putea să influenteze negativ dezvoltarea pe viitor a acestuia.

Deşi creat pentru vizuină, caracterul  precum şi curajul de neinchipuit, au facut din această rasă una care să poată fi utilizată si la vânătoarea de mistreţ.Deşi nu se poate spune despre “ neted” că are un nas formidabil, acesta asociază repede mirosul de mistreţ cu o adevarată hărţuială insă de aceasta dată la suprafată.În special pentru inceput de sezon la mistreţ când poate rapid să se deplaseze in desişuri şi pentru goanele scurte, această rasă este ideală. Semnalează cu un lătrat caracteristic prezenta mistreţului si îl harţuieşte cu un curaj nemaivăzut. Plusul care îl au aceşti câini în comparaţie cu alte rase este acela ca sunt mai “ calmi “,  provocând mistreţul “ la bataie” prin “ pişcaturi” in zona posterioară doar in momentul in care se deplasează. Acest lucru stopează cu succes apariţia mistreţilor pe standuri in viteză lucru care oferă participantilor la vânătoare un timp mai lung pentru plasarea unei lovituri corecte.Totusi însă “ adrenalina” pe care o oferă aceşti  minunaţi căţei este momentul când se urmareşte mistreţul rănit. Aceştia “ ţin pe loc” mistreţul rănit cu lătrături succesive, insistente si stridente, talia şi mobilitatea lor fiind un factor cheie in astfel de situatii.De putine ori am auzit de netezi loviti mortal sau taiati de mistret ceea ce arata faptul ca stiu sa  fandeze si sa pacaleasca cu succes atacurile disperate ale animalului ranit.In acelasi timp la aparitia vanatorului, pastreaza distanta corespunzatoare si sigura pentru a se putea aplica lovitura de gratie unui astfel de animal nefiind necesara decat o singura comenda data de catre stapan.

Caine care se preteaza bine in conditiile unui spatiu mai restrans chiar si un apartament, caine care il poti duce in teren la vanatoare la vanat mic si la vanat mare de asemenea, caine care in schimbul unei afectiuni moderate isi da si sufletul pentru a isi simti stapanul multumit, caine care nu necesita decat cateva minute de intretinere a parului este foxterrierul cu par neted. Poate ca acest profil de rasa o sa va determine sa priviti mai atent “ netedul” , poate ca pe vanatorul cu un buget mai restrans dar cu o pasiune enorma pentru vanatoare o sa il convinga, poate ca in urma acestor randuri rasa o sa ajunga sa fie apreciata mai mult de catre vanatorul roman .Toate acestea insa o sa le vedem in timp si astfel o sa ramanem cu speranta ca acolo unde se va face vanatoare, aceasta va fi facuta cu caini de rasa respectandu-se atat vanatul cat si cainele care este indispensabil si alaturi de care ne putem bucura cu totii.

Preluare din Revista de vanatoare HUBERTUS