1 Care a fost prima? Vanatoarea  sau  taxidermia?

            Primele contacte cu lumea vanatorii le-am avut inca de mic copil, vanatoarea este o traditie de familie din generatie in generatie, iar cu taxidermia cam tot de pe atunci deoarce tatal meu a avut ca ocupatie in timpul liber pe timpul sezonului si naturalizarea de pasari pentru vanatorii din zona.
Cu vanatoarea am continuat de mic copil, ca gonas pana la implinirea varstei legale pentru a deveni membru vanator cu drepturi depline. La scurt timp dupa ce am devenit vanator,  au venit si primele rezultate iar orizonturile mele ca vanator s-au extins. Inscurt timp am inceput sa preiau si sa  percep si conceptul de trofee ca parte integranta a culturii vanatoresti, fiind vanator de vanat mic trofeele fiind chiar pasarile in sine, unele mai rare, altele ca sa marcheze o iesire de neuitat si asa incet, incet am inceput sa bat la portile artei numita taxidermie.

2 Care a fost primul vanat la care ai lucrat?

            Primele specimene pe care am inceput taxidermia au fost ciori. Apoi in aldoilea an de exersari, am trecut la rate si fazani. Iar dintre mamifere, primul a fost un jder de piatra pe care l-am gasit lovit de masina.

3 Speciile tale preferate pentru naturalizare?

 

            Trebuie sa recunosc de departe ca specia mea preferata pentru naturalizare, ramane cocosul de munte, este o pasare magnifica care daca este naturalizat corect din punct de vedere anatomic, intotdeauna atrage privirea si aprecierile celor care il vad. Imediat dupa cocosul de munte cred ca ar fi ratele. Ratele sunt deosebite in primul rand datorita multitudinii speciilor care se regasesc in natura, desi sunt foarte apropiate ca anatomie si comportament, dar fiecare specie are particularitatile ei si o frumusete unica, iar pe de alta parte ratele sunt pasari cu un comportament foarte dinamic oferind o multitudine de pozitii care sa le puna frumusetea in valoare.

4 Care e tendentia in taxidermie? Care e situatia in Europa si la noi?

            In taxidermia moderna, tandinta e una foarte puternica inspre perfectiune, iar industria care sustine din spate activitatea taxidermistilor face tot posibilul pentru a le usura munca. Taxidermistii sunt organizati in cluburi, asociatii si federatii, care organizeaza periodic, conventii seminarii si competitii. Datorita nivelului ridicat al calitatii oferit de taxidermistii straini, interesul publicului este unul destul de mare, iar asta sustine intregul mecanism.

            In Europa aproape toate tarile au asociatii sau federatii ale taxidermistilor, au scoli specifice, tarile au competitii la nivel national, Federeatia Europeana organizeaza Campionatul European  o data la doi ani. La capitolul producatori sunt mai multi producatori de ochi pentru naturalizari si cateva firme care produc manechinele de poliuretan pentru busturi si mamifiere intregi.

            In Romania, deocamdata nu avem nici o organizatie a taxidermistilor, nu avem o lege speciala care sa reguleze activitatile de taxidermie si restul activitatilor conexe, nu avem scoli sau muzee in care sa se predea vreun curs de taxidermie. Lipsa materialelor de calitate si lipsa informatiei ingreuneaza si mai mult situatia, majoritatea taxidermistilor se plafoneaza cu mult inainte de a atinge un minim de standard calitativ, neavand nici macar un etalon al calitatii (corect din punct de vedere anatomic, la standardele unei competitii sau al unei piete cu nivel inalt de pretentii calitative), astfel se ajunge la un standard mediocru al calitatii, cu o acceptare tacuta tocmai datorita lipsei de comparatie. Pana in acest moment, am avut feedback-uri pozitive de la mai multi clienti, ceea ce ma face sa cred, ca cel putin o parte din oamenii interesati de taxidermie, din prisma clientelei, au inceput sa observe diferentele calitative, asta ar fi un semn bun, insa pana la ridicarea standardelor calitative la un nivel acceptabil la nivel national, s-ar putea sa dureze vreo doua sau trei decenii de munca sustinuta a tuturor celor care vor sa schimbe ceva si sa arate ca pot fi mai buni. Pe cealalta parte si vanatorii in calitate de clienti, beneficiari ai lucrarilor de taxidermie, ar trebui sa nu accepte compromisurile si sa forteze indirect cresterea in calitate a serviciilor de taxidermie.

5 Ce planuri ai pentru viitor?

            Pentru anul acesta mi-am indeplinit obiectivul de a ajunge la Salzburg, unde sa tinut Campionatul Mondial al taxidermistilor, am reusit sa stabilesc contacte atat cu alti taxidermisti din mai multe tari europene, cat si furnizori de materiale si am absolvit toate seminariile puse la dispozitie cu ocazia organizarii acestui eveniment.

            Pentru viitorul apropiat imi doresc sa particip la un curs de specializare fie in Germania sau Olanda, deja am oferte insa mai trebuie sa gasesc o perioada optima. Iar apoi in anii urmatori sa particip la o competitie de profil, cel mai probabil Campionatul European organizat de ETF.

6 Ce sfaturi oferi pentru vantori daca vor sa trimita vanatul dobandit pentru naturalizare.?

 

            Pentru vanatorii care doresc sa aiba un trofeu sau un specimen naturalizat ar fi bine de tinut minte ca o lucrare naturalizata frumos porneste de la atentia acordata in teren si pana cand ajunge la mine.

            Pentru pasari cel mai important e sa se permita racirea naturala, iar apoi  sa fie congelata cat mai repede. Pentru mamiferele care se doresc naturalizate in marime naturala la fel ca si la pasari, sa fie congelate intregi.
Pentru mamiferele care se dorec naturalizate trofeu de tip bust, cum e capriorul muflonul etc, cel mai importan aspect de care trebuie tinut cont e jupuirea PRIN SPATELE PICIOARELOR DIN FATA,  altfel s-ar putea sa avem o piele prea scurta care nu o sa acopere in intregime manechinele comerciale din poliuretan ceea ce o sa rezulte la un exponat nesatisfacator calitativ. Dupa taietura circulara in jurul toracelui, pielea se ruleaza burduf pe toata lungimea gatului, pana la baza capului, capul se detaseaza intre prima si a doua vertebra.