clean1

Denumit stiintific Leuciscus Cephalus poartă şi câteva denumiri populare: clean vanat, clentus, clenut, oachis, porcul apelor.

Descriere. Are corpul indesat, aproape cilindric, usor plat lateral, capul mare, gura mare situata anterior. Solzii sunt relativ mari, de culoare negru-verzui sau verde inchis cu nuanta metalica in functie de culoarea apei si a mediului in care traieste. Irisul ochilor este galben sau argintiu, sus distingandu-se o pata brun-verzuie, iar jos una neagra. In Romania cleanul deobicei nu creste mai mult de 3 kg. greutate, exemplarele prinse la inceputul anilor 1900 in Delta Dunarii care depaseau 4 kg, azi, par legende.

Habitat. Este o ciprinida intalnita in mai toate apele din tara noastra. Cleanului ii plac apele curgatoare bine oxigenate. Il gasim aproape exclusiv numai in ape curgatoare, totusi au fost amintite si cazuri cand s-a prins clean in lacurile formate prin inchiderea unor balastiere de pe albia raurilor. De la altitudinea de 1200-1300 m in jos putem pescui clean oriunde pe rauri, adancimea preferata este de pana la 2,5 m in curent dar cu ragalii pe fundul apei, pietre mari, picioarele podurilor, locuri de varsare a raurilor, baraje, radacini subacvatice, maluri spalate, tufisuri aplecate in apa,  sau in orice locuri care ii ofera o pozitie buna de panda. De multe ori vom observa cleanul, pe timpul verii, in apropierea malului sarind dupa insecte. Clenii mici ii vom gasi in grup iar cei mari duc o viata solitara.

Cleanul ajunge la varsta maturitatii sexuale la 3-4 ani masculii si 4-5 ani femelele. La varsta de 3 luni, puii,  au peste 1 cm, ei crescand rapid in primii ani de viata.

Hrana. Daca la inceput cand e mic cleanul se comporta ca orice ciprinida pasnica, cu timpul acumuland dimensiune si greutate devine si rapitor. Cleanul mic mananca raci mici, larve, racsori, insecte cazute in apa, seminte, muguri ale unor copaci, porumb in lapte, grau fiert sau chiar fructe (pruna, cireasa, visina). Cei mari vaneaza insectele din apropierea apei in zbor, urmaresc pestisorii mai mici (de toate felurile), dar nu vor refuza nici ei o visina sau un ciorchine de porumb bine oferit. Este un peste deosebit de capricios, cateodata foarte precaut alteori se avanta si sare pe momeala la numai cativa metri de noi. Iarna se retrage in portiunile raului putin mai adanci, apetitul lui fiind mult mai mic decat in anotimpurile calde. Se adapteaza in mare parte la gama de „meniuri” ce i-o ofera mediul in care traieste, de aceea vom vedea diferente intre dimenisunile clenilor prinsi in diferite locuri ale tarii sau continentului.

Metode de pescuit.

Cleanul si-a castigat respectul mai mult pt. rafinamentul impus pescarului pt. a-l pacali, decat pt. drilul de care este capabil odata in carlig. Este un peşte extrem de prudent si rafinat. Exemplarele mai mari sunt deosebit de greu de prins. Apropierea de locul banuit a fi a unui clean mare, oferirea momelii in mod corect si obosirea lui „la el acasa” face pescuitul cleanului un sport deosebit de frumos, cu satisfactii nebanuite.

Pescuitul cleanului se poate face cu orice metoda cunoscuta (mai putin la clonc ;-)). Metoda aleasa ne este data de tipul apei unde pescuim. Pe raurile inguste si mici vom pescui la musca sau la rotativa dar putem incerca si la pluta sau la fund sub tufisurile sau malurile sapate. Pe raurile mai mari sau sub baraje vom avea mari succese vara cu carabusii de mai, pestisor mic, broscute, lacuste sau cu cosasi mari oferiti pe o montura fara plumb sau pluta doar cu carligul bine ascuns. Carligul va fi unul cu tija lunga dar intodeauna pe masura momelii.

Intre rotativele si oscilantele recomandate cleanului (la care de multe ori vom avea musafir chiar si avat) as recomanda cele cu gramaj mic dar indeajuns sa putem arunca pana la locul dorit. Woblerele mici imitatii a unor pestisori sau alte vietuitoare subacvatice sunt folosite si ele, dezavantajul sau nepopularitatea lor fiind pretul de achizitionare a lor. O alta momeala artificiala care castiga teren in ultima vreme este twisterul si pestisorul de silicon. Avantajul lor este ca sunt ieftine, se agata mai greu in obstacole – si nu in ultimul rand ne ofera posibilitatea unor compozitii originale proprii. Este recomandabil ca fiecare pescar sa experimenteze cat mai multe combinatii de culori, combinatiile „clasice”  rosu-alb sau portocaliu-galben, negru-portocaliu nu dau intodeauna rezultate.  Lanseta va fi una cu actiune mica 5-25 sau 10-30 grame de lungime intre 2,70 si 3,00 m fiindca vom fi nevoiti deseori sa lansam la distante de pana la 30-40 m cu momeli de mica greutate. Linia de 0.18-0.22 mm.

Pescarul de clean va umbla intodeauna cu „ochii deschisi” pe malul apei, va citi cursul apei, halboanele si obstacolele ei, va urmari ce insecte traiesc in apropierea apei si ce fel de pomi isi scutura fructul in apa, capacitatea de adaptare si improvizare de multe ori va fi cheia succesului.

Autor, aedob04

clean2