SONY DSC

“Coțofana (Pica pica) este o specie de păsări din familia Corvidae. Este răspândită în Eurasia, Africa de Nord si America de Nord. Locul unde poate fi întâlnită cel mai frecvent este Europa. Din cauza penajului său caracteristic, alb cu negru, este ușor recunoscută chiar de cei care nu sunt foarte buni cunoscători de păsări. În mitologia germană, coțofana era solul zeilor, sau era considerată zeița morții „Hel”, iar în alte culturi europene fiind considerată pasărea care este solul ce aduce nenoroc. Din cauza faptului că fură mai ales lucrurile care lucesc era temută, fiind considerată în evul mediu pasărea vrajitoarelor sau a celor certați cu legea. În Asia, în contrast cu Europa, era considerată aducătoare de noroc și amerindienii o considerau un duh, prieten al oamenilor”. (Wikipedia) 

 

Asa cum se arata mai sus, cotofana, cunoscuta ca si tarca, caragata, frasca ori cotobira, este printre cele mai cunoscute corvide din Romania. Se regaseste mai ales in zona de ses si de deal, fiind o pasare sedentara. Apare si in zone montane, fiind vazuta in alte tari pana catre 4000 m altitudine, iar in cautare de hrana chiar si la altitudini mai mari. Se apropie tot mai mult de localitati, adaptandu-se usor la viata in gradini ori parcuri.

 

Coloritul alb cu negru si reflexe albastrii-metalice, coada lunga precum si glasul pitigaiat, strident, o fac inconfundabila. Dimorfismul sexual nu este evident, masculii fiind cu ceva mai mari decat femelele. Zboara mai ales sub forma de bolte, iar pe sol se deplaseaza prin sarituri.

 

Cotofana are un regim de hrana omnivor. Consuma insecte, larve, viermi, paianjeni, melci, ectoparaziții de pe vaci și oi. Totodata nu refuza cadavre de vertebrate, mamifere mici, soareci, amfibii, șoparle, obisnuind sa fure și pui de pasare, ori oua din cuiburi. Hrana vegetala este compusa din fructe, semințe sau ciuperci. Toamna obisnuieste sa depoziteze rezerve de hrana în locuri ascunse, de obicei în pamant.

 

Cotofana este o pasare diurna ce incepe să fie activa putin înainte de rasaritul soarelui și isi incetează activitatea la apus. Cotofenele traiesc în timpul perioadei de reproducere în perechi, iar în afara acestei perioade traiesc în grupuri, care iarna pot alcatui stoluri cu pană la cateva sute de exemplare.

 

Cotofana este apta de reproducere la varsta de doi ani. Ea depune 5-7 oua in cuiburi acoperite, construite in copaci ori tufisuri, la mica inaltime. Ouale sunt clocite de femela timp de cca 18 zile. Puii sunt nidicoli, putand parasi cuibul dupa cca o luna.

 

Fiind o pasare inteligenta, banuitoare, mereu atenta si traind de obicei in grupuri, nu este tocmai usor de vanat. Poate fi gasita mai usor in arborii unde se odihneste sau doarme. Cand sezonul de vanatoare se derula tot anul, era recomandabila apropierea de cuib si impuscarea femelei clocitoare cand aceasta isi lua zborul, stiut fiind ca aceasta se ridica doar in ultimul moment.

 

In literatura de specialitate mai veche se recomanda si vanatoarea cu o bufnita de talie mare (ex. Bubo bubo). Se aseaza bufnita pe un stalp de cca 1-1,5 m, la vedere si dintr-un loc ascuns vanatorul asteapta sosirea cotofenelor care se pare ca sunt atrase de miscarea bufnitei. Poate fi folosita si o bufnita impaiata, dar rezultatele sunt mai slabe.

 

Se vaneaza cu arma cu tevi lise, recomandandu-se alice de pana la 3 mm.

 

Perioada legala de vanatoare este 1 iunie-31 martie.

 

 

 

Autor, claudiu tinca

 

Bibliografie:

 

M. Bodea, A.M. Comsia, V. Cotta s.a., Vanat si vanatoare

 

N. Selaru, Manual pentru examenul de vanator

 

V. Cotta, Indrumatorul vanatorului