curcan

Curcanul (Meleagris gallopavo), membru al familiei Phasianidae, este pasare de talie mare originară din America – SUA, Mexic –  care a fost adusă în Europa cu 400 de ani în urmă de om şi domesticită deja în timpul aztecilor. Pasărea mai trăieşte în formă sălbatică în pădurile din America, arealul ei de răspândire fiind sudul Canadei, SUA până nordul Mexicului. In formă sălbaltică trăieşte în 3 provincii canadiene, 49 de state din SUA şi 6 state mexicane, dusă de om forma sălbatică trăieşte şi în Australia si Noua Zeelanda. Nu trăieşte în Alaska si Hawai.

Masculul are coloritul mai viu al penajului, care este negru cu reflexe metalice arămii şi verzui. Capul şi gâtul sunt de culoare roşie, nefiind acoperite de pene. Masculul are deasupra ciocului o cută (pliu) de piele roşie. Este o specie poligamă, un mascul având de regulă 3 – 4 femele. Un curcan adult poate atinge înălţimea de 1 m şi o greutate de 10 kg. Femelele sunt mai mici (90 cm) cu o greutate de 4 kg.

Distanta maxima la care se trage este cca  40m.
Uneltele de recoltare depind de statul in care te afli. Citeva state permit tevi ghintuite. Imensa majoritate a curcanilor se ia insa cu tevi lise. Sint destui care se incumeta sa il ia si cu arcul.
Cele mai frecvente sint lisele de 12, cu cartuse de 3 si 3 1/2 inch. Putini folosesc 2 1/2. Apoi vin 10 ga., 20 ga., 16 ga. si cele cu incarcare pe teava. 20 gauge a cistigat popularitate in ultimii ani.
Choke-urile sint full sau exra full, pentru ca vrei sa pui o gramada de alice intr-o zona foarte mica. Pasarile astea sint foarte rezistente, asa ca telul vinatorului e sa aibe cit mai multe lovituri in zona cap/git. De corp e mai bine sa uiti.
Exista socuri speciale pentru curcan si preturile variaza intre $12 si $200.
Se fabrica o gama destul de mare de cartuse speciale pentru aceasta pasarica. Alicele sint in general de plumb, multe cu diferite coatinguri, dar ai posibilitatea sa cumperi si din materiale non toxice. Alicele din aliaje de Tungsten si cele de Bismuth au o energie mai mare decit cea a plumbului (la aceeasi marime a bilei), dar costa de 3-5 ori mai mult.
Marimea alicelor e de 6,5 sau 4. Bine inteles marimea alicei iti va determina si distanta maxima pentru o buna penetrare, la #6 cam 35 yards, #4 45 yards si #5 intre ele. Cartusele mai “tari” pot adauga inca citiva yards la distantele astea.

Metodele de recoltare depind de sezonul in care vinezi. In Mai cind masculul e in cautare de aventura (si atunci numai el se vineaza, de la rasarit pina la amiaza) se foloseste chematoarea. E bine sa te duci cu o zi inainte pe inserat si sa imiti bufnita pentru a il face sa cinte si sa isi dezvaluie locatia. De acum el e deja pe craca si poti fi sigur ca tot acolo va fi si in zori. A doua zi, dis de morning, inainte de a se lumina esti in padure in apropiere (dar nu prea aproape,100-150 yards) de locul unde grezi ca e. Cind se crapa de ziua curcanii vor cobori pe pamint. Tu, bine instalat si in pozitie de atac, adica in fund, cu spatele la un copac (voi reveni la asta) si cu arma pe pozitia “gata de foc”, vei incepe sa chemi. Despre chematori (multe tipuri) si felul in care sint folosite s-au scris si se vor mai scrie nenumarate pagini, asa ca nici nu vreau sa ating subiectul asta.

Abea de acum incepe jocul care pe linga iscusinta chematorii cere foarte multa rabdare si mai ales noroc. Unii masculi vor raspunde chematului mai des sau mai rar, asa ca te vor tine mai putin pe ace,putind sa le urmaresti auditiv traseul, dar altii vor fi muti. Daca cumva vor gasi o gaina in drum spre tine, poti insa sa uiti de curcanul respectiv, ca stie ca nu se da curcanita din fata ochilor pe cioara de pe gard.

Desi pot zbura foarte bine si usor, de multe ori ajungind la un mic piriias sau la un gard din trei fire de sirma ghimpata (prin care de altfel pot pasi), refuza sa mai inainteze.  Alte ori un drum, asfaltat sau nu, le opreste avansul.  Altora nu le place sa vina la chematoare urcind la deal. Toate astea e bine sa le ai in vedere cind iti alegi locul. Un lucru e foarte sigur insa; o data ce suspecteaza ca ceva e putred, poti sa uiti de curcanul respectiv in ziua aia sau poate si in urmatoarele. In zonele unde presiunea e mare sint foarte circumspecti si greu de vinat. De multe ori ai un curcan care vine spre tine si la un moment dat te lasa cu ochii in soare. Ori de la mare distanta a vazut o miscare imperceptibila, de care tu nici nu ti-ai dat seama ca ai facut-o, ori ai chemat pre des si i-ai trezit suspiciunile.
Daca nu ai venit cu o seara inainte, poti intra in zori in padure, sau la marginea ei si poti folosi chematori de sok, ca bufnita, coiotul sau cioara, care pot determina curcanul sa cheme (si cuvintul tot nu-mi vine in romaneste).  O data ce ai localizat auditiv curcanul iti poti alege unloc adegvat si sa incepi sa chemi.

Desi nu e ilegal, nu se recomanda, ba chiar se incearca sa se descurajeze sa mergi tu in cautarea curcanului in speranta ca il vei putea surprinde si pipera. Daca o faci, ai asigurata o tolba goala. Eu am facut-o de mai multe ori, pentru ca-mi place si daca cumva il vad o fractiune de secunda ma consider invingator. Nu am avut succes decit o singura data vinind in felul asta. Dar nu o voi uita nici o data.
Motivul principal pentru care nu se recomanda este impuscarea “din gresala” a unui alt vinator. Unii folosesc dept chematoare chiar glasul masculului. Si nu au fost putine datile cind un idiot, umblind el dupa curcan, a tras in vegetatia de unde venea chemarea. De aici si recomandarea de a avea spatele acoperit de un copac. In plus, daca mergi tiptil prin padure, s-ar putea ca un alt idiot sa creada ca in vegetatia care se misca e curcanul lui. Nu toti vinatorii au nevoie sa vada tinta pentru a trage. De asemenea e total interzis (nu prin lege) sa ai culoarea rosu sau nuante ale ei. Exceptie: daca esti sinucigas.

La vinatoare se recomanda camuflajul, inclusiv al miinilor si fetei si exista si ochelari care din exterior se vad in camuflaj.
Se vineaza de asemenea in echipa, cu cel care cheama la o distanta in spatele tragatorilui.

Toamna se poate utiliza ciinele si se pot lua ambele sexe. Se merge cu ciinele pina ce acesta gaseste o urma, sau ia mirosul din aer si  merge dupa grupul de curcani pe care ii zburataceste. Vinatorul se aseaza in locul de unde s-au ridicat curcanii si dupa un timp incepe sa cheme “adunarea”. Ciinele ca si vinatorul trebuie sa stea nemiscat. Multi il acopera cu camuflaj. In curind (daca totul merge bine) curcanii vor incepe sa soseasca la regrupare.

Toamna ocazional cind vinezi altceva, se poate intimpla ca (,) ciinele sa intre in aret. Tu esti gata sa impusti fazanul. Si de o data. …. Holly Mary and Jesus!!!….. Daca Babon nu a scapat pusca cind a sarit fazanul, o va face acuma. ….. E bine sa ai inima tare cind va exploda urmasul dinozaurului dintre tufe.

Autor, drahthaar