poza site porc

Pe data de 1 august a fiecarui an se deschide sezonul de vanatoare la mistret, motiv de bucurie si sperante pentru fiecare vinator. Pentru  o vinatoare reusita trebuie sa tinem cont de cativa factori elementari.

In aceasta perioada a anului in general  mistretul se vineaza mai ales la panda si la dibuit.

Vanatoarea la goana este cea mai raspindita modalitate de vinatoare a mistretului, dar in general goanele se tin doar din octombrie, noiembrie .

O alta modalitate foarte eficace este vinatoarea pe urma . Daca noaptea a  incetat ninsoarea dimineata putem merge pe urma proaspata a mistretului si daca circulam in liniste si cu atentie avem mari sanse sa-l surprindem in culcus. Vanatoarea pe urma in general nu se incepe inainte de ora 10 deoarece mistretii  se culca doar dupa ce vremea s-a incalzit putin.

Vanatoarea la panda a mistretului  in perioada august-septembrie este bine sa se faca la lanurile de porumb si cartofi pe care mistretii le cauta si le mananca cu mare placere. Se mai face pinda la scaldatori sau pomi fructiferi. Cine iese la pinda in ideea ca e vreme frumoasa, are timp si pina la urma tot va veni mistretul sa nu-si faca prea mari sperante de izbinda.

Panda  bine pregatita este o stiinta care necesita cunoasterea reliefului, a culturilor din imprejurimi,a drumurilor folosite de vinat, directia vintului si a curentilor termici in functie de perioada din zi in care iesim la vinatoare.

porci la porumb

turma dimineata

Pregatirile dinainte de iesire la panda sint hotaritoare in privinta reusitei. La panda e bine sa avem binoclu, lanterna, haine de schimb, solutie impotriva tintarilor, baterii de schimb pentru lanterna, o bucata de funie si un cutit bine ascutit si o pelerina de ploaie. Hainele de preferinta sa fie din materiale care lasa sa se permita evaporarea umezealii corporale si care se usuca repede, asigurind o senzatie de confort ridicat.

Iesirea la panda de dimineata o recomandata doar celor care nu se sfiesc sa se trezeasca pe  la doua si jumatate. Intrarea la locul de panda se face pe intuneric in liniste deplina, folosirea de surse de lumina putand ruina toata stradania. Avantajele pandei de dimineata sunt ca vanatul satul se misca cu mai putina atentie in teren si mistretilor le place sa se opreasca la scurmat inainte de a intra in padure. Tototdata, in cazul unei raniri la lumina soarelui e mult mai usor de gasit urma mistretului ranit.

Panda de seara pare o solutie mai comoda pentru ca putem intra la locul de panda pe lumina si daca pornim cu jumatate de ora mai repede nu periclitam cu nimic reusita vinatorii. Marele dezavantaj e cautarea  vinatului ranit. Iarna putem astepta pina dimineata, dar in perioada august-septembriee foarte probabil ca sa se altereze carnea vinatului cazut la citeva zeci sau sute de metri de locul unde a fost impuscat.

Drumul care duce la locul de panda pe ultimele parte merita de tinut curat, fara crengi uscate, frunze, etc. Dupa ce ne-am urcat in locul de panda e foarte important sa despachetam tot in asa fel incit sa stim unde ne sint lucrurile, sa le gasim fara sa  ne uitam la ele si sa nu existe pericolul de a cadea din panda sau pe scandura care este pardoseala cosului de panda. E foarte important sa ne asiguram comoditate maxima pentru ca dupa ce ne-am instalat trebuie sa evitam orice miscare de prisosos. Sigur cu mainile si picioarele amortite nu e o placere sa tintim. E foarte suparator cand apare vinatul si din cauza ca avem membrele amortite dam jos paharul termosului sau pur si simplu lovim arma de marginea cosului.

Sa fim atenti sa punem arma intr-un loc de unde o putem lua si epola fara miscari prea ample. De preferinta cind ne amenajam locul sa incercam de citeva ori epolarea si tinerea pe tinta inspre locurile unde banuim ca va veni vinatul. Sa reglam marirea lunetei  pe care credem ideala pentu conditile date si cind apare vinatul sa nu mai surubim la luneta. Oricit de dependenti sintem de mobil sa-l inchidem, nu numai  ca poate deranja vinatul dar ne deranjeaza si pe noi, ne scoate din starea acea sufleteasca care se numeste vinatoare.

Multe povesti vinatoresti amintesc mistreti care se uita daca sta cineva in locul de panda….din pacate sint adevarate. Mai ales exemplarele mature cu amintiri mai putin placute se uita atent la locul de panda. Sa incercam sa ne asezam in asa fel incit sa stam linga un stilp si in spatele nostru sa punem niste crengi cu frunze astfel incat corpul  sa ne fie acoperit si sa  nu se vada clar pe fundalul cerului.Sa incercam sa ne lasam cit mai jos in locul de pinda, doar sa privim chiar peste marginea cosului locului de pinda.

Cind apare vanatul sa nu devenim nervosi si sa nu ne miscam,in momentul cind iese din padure mistretul e foarte atent, raza lunii care sclipeste pe mina deja poate speria mistretul. Dupa citeva minute  de atentie mistretii se vor concentra asupra  hranei pe care o pot gasi prin jur si atunci vine momentul in care putem ridica binoclul sa vedem mai bine ce este in fata noastra. Aprecierea prin binoclu trebuie sa fie rapida altfel ne obosim ochi si vom avea probleme cu privitul prin luneta.

Asadar vanatoarea mistretului la panda, chiar daca poate nu este tot atat de incitanta ca si goana, este  o vanatoare selectiva, o vanatoare care ne permite sa facem o apreciere corecta a vanatului asupra caruia vom trage. Riscul de a gresi si a trage asupra scroafelor este minimal, putand mai usor  alege piesa care dorim sa o vanam, tocmai pentru ca avem timpul necesar sa analizam vanatul care iese linistit din padure ori din culturi.

mistreata

mistreata 1

Totodata vanatoarea la panda nu deranjeaza terenul precum vinatoarea la goana,     conferindu-ne, de asemenea, tihna unei dimineti ori seri relaxante, in mijlocul naturii.

Autor, 8×57