pisica

“Noptile geroase de faur, sticlindu-si omaturile sub prunduirea stelelor, au scos-o din tainitele traiului ei cel de toate zilele, depanat sub semnul aflarii nicaierea si pretutindenea.

Atunci, raspunzand indemnurilor si imbierilor dragostelor, sloboade glasul care sparge-n tandari linistea padurii, starnind ecouri sfasietoare.

Numai atunci – exceptand intalnirile cu totul si cu totul intamplatoare – pusca poate dobandi dajdia unei blani calduroase, trainice, ale carei moliciuni si-nspicari o fac indelung jinduita.”

Eugen Jianu

 

In Europa, pisica salbatica se regaseste in mai toate zonele, cu exceptia tarilor nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia si Finlanda) ori a insulelelor mediteraneene.

Denumita popular si mîţă (femela) ori cotoi (masculul), pisica salbatica este una din putinele carnivore ce traieste pe teritoriul Romaniei. O gasim din zavoaiele Deltei Dunarii si pana in padurile de rasinoase ale Carpatilor.

Habitatul preferat al pisicii salbatice este format din paduri intinse, paraie impadurite, maracinisuri si stufarisuri din campii.  Fiind un animal nocturn, in timpul zilei se retrage in culcusuri aflate in vizuini, scorburi, ori pe ramurile groase ale copacilor.

Pisica salbatica este foarte asemanatoare cu pisica de casa, fiind insa mai mare decat aceasta din urma. Dimensiunile medii ale acesteia sunt cuprinse intre 40-70 cm in lungime, 30-40 cm in inaltime, 5-12 kg in greutate, coada avand 25-35 cm. Corpul este indesat, capul masiv, scurt si lat, mustati la bot, urechi drepte si ascutite. Blana este in general de culoare cenusie, in zonele de campie chiar roscata, tigrata cu dungi de culoare mai inchisa. Pe cap are cateva dungi negre. Coada cilindrica prezinta mai multe inele de culoare inchisa, avand varful negru.

Urma tipar a pisicii salbatice e aproape rotunda, usor mai alungita si mai mare decat cea a pisicii domestice, fara a avea imprimata amprenta ghearelor. Ea se deplaseaza de obicei la pas, in caz de pericol alergand in salturi. Este o buna cataratoare.

Pisica salbatica miauna precum cea domestica, in perioada de imperechere perechile chemandu-se. In caz de pericol pisica salbatica maraie si “scuipa”.

Pisica salbatica atinge maturitatea sexuala la varsta de 10 luni (dupa V. Cotta, E. Colibaba)-22 luni (dupa N. Selaru), imperecherea avand loc in lunile februarie-martie, perioada in care mieunatul lor se aude de la mare distanta. Dupa 63-65 de zile pisica fata 2-4 pui orbi in primele doua saptamani de viata, acestia fiind alaptati 3-4 saptamani. Dupa aceasta perioada puii parasesc culcusul, la varsta de 4-10 luni devenind independenti. Asadar pisica salbatica este un animal solitar, doar femela si puii traind impreuna pana cand acestia ating cele 4-10 luni care le permit parasirea definitiva a cuibului.

 

Pisica salbatica este un animal carnivor, consumand de preferinta soareci, sobolani, pasari, puii de fazani, potarniche si iepure fiind o masa la indemana. S-au raportat si atacuri reusite la iezi de caprior. Ataca prada precum rasul, pandind-o si sarind in spatele ei, rupandu-i astfel gatul. Foarte rar consuma cadavre.

Dusmanii pisicii salbatice sunt rasul, cainele hoinar, dar mai ales omul. In terenurile unde se regasesc rasi, pisica salbatica dispare.

Este un animal protejat in Romania, pe alocuri chiar excesiv. Se poate vana in conditiile eliberarii unei autorizatii speciale emise de ministerul de resort, dupa o lunga si complicata analiza a densitatii populatiei din acea zona, analiza facuta impreuna cu autoritatea de mediu competenta.

Perioada legala de vanatoare este 15 septembrie-31 martie.

Se poate vana atat cu arma lisa, cat si cu arma cu glont.

Trofeele cinegetice conventionale sunt craniul si blana.

 

Autor, claudiu tinca

 

Bibliografie:

E. Jianu – Povestiri vanatoresti

E. Colibaba, G. Damian – Cartea vanatorului

M. Bodea, A.M. Comsia, V. Cotta s.a. – Vinat si vanatoare

N. Selaru – Manual pentru examenul de vanator